Le mone: Joghurtos Citrom Torta

  • 2013.04.08.
  • 3

A bloggolás, illetve más blogjáról főzés elsősorban a bizalomról szól. A születésnap pedig a tortáról. Amikor a kettő találkozik s vegyül hozzá egy kis kezdeti bizonytalanság, na, az elég ismerős érzés új sütik kapcsán. Félelem a bizonytalantól, félelem, hogy mégsem lesz torta formája. Levesszük a kapcsot s szétesik. Tudjuk be ezt annak a rutin hiányának, amit még mindig feltolul, s aztán szépen elmúlik. Mert ez a torta, születésnapra, vagy csak úgy - jöhet, bármikor. Almás tortát kellett volna sütnöm Anyukám szülinapjára, de a legnagyobb lány az egyik alapanyagból elvett, mert éhes volt. Így lett joghurtos citrom torta, Zsanuária blogjáról. A mennyiségek változtak, mert mondom, nem bíztam magamban és a tökéletes végeredményben.

Hozzávalók:- 300 gr omlós, mézes keksz- 130 gr vaj- 1 liter joghurt- 20 gr zselatin fix- 10 gr, 1 zacskó zselatin lap- 90 gr barna cukor- 2 kisebb bio citrom- 250 ml tejszín
ElkészítésA kekszet morzsásra törjük, és olvasztott vajjal alaposan elkeverjük. Kapcsos tortaformát (nálunk szilikonos volt) kibélelünk alufóliával (hogy a krém mind benne is maradjon később). A morzsát egyenletesen, az aljára nyomkodjuk.
A zselatinok használata és hatása volt a mostani bizonytalansági faktort, ezért itt eltértem az eredeti recepttől. A zselatin fixet simára keverjük egy kis joghurttal először. A zselatinlapokat pedig a zacskón leírtak szerint - áztatás, nyomkodás, 4 kanál víz, lassú tűzön feloldás, majd langyosra hűlést követően, csorgatjuk a joghurthoz.A joghurthoz hozzáadjuk a cukrot, a 2 citrom reszelt héját és kinyomkodott levét. És alaposan elkeverjük. Nálunk a zselatin hajlamos volt csomósodni, hát kevertük még.
Az előzetesen jól behűtött tejszínt géppel alaposan felverjük, majd óvatosan ezt is a joghurthoz keverjük.A kész krémet ráöntjük, simítjuk a keksz alapra, majd irány a hűtő. Nálunk egy éjszakát állt. Elmondhatatlanul finom torta lett. Szerencsétlenségére egy másik, mascarpone-s, piskótás tortával versenyzett, ami xilittel készült, szintén akkor először.
Ez a torta alig édes. Inkább citromos. Az édességet elsősorban a mézes keksz alap képviseli, maga a krém pedig egy álom. Hűvös, lágy, citromos, könnyeden fanyar. Aki kóstolta azt mondta, egy hibája van, hogy tökéletes.