Hokkaido Kalács - Hong Kong Pai Bao

  • 2013.02.19.
  • 8

Megpróbáltam kideríteni ennek a kalácsnak a történetét, a honnan-hovát, de azon túl, hogy már mindenfelé megsütötték, leggyakrabban jól sikerül, s hogy Ázsiából származik, egyebet nem találtam. Ez tehát egy roppant egyszerű, hálás, gyors és finom kalács. Ebben a receptben nincs vaj, de van tejszín. A pékek nagyasszonyánál - Limara -
olvastam a receptet, egy hozzávaló kivételével (burgonyapehely) nagyon is jól működött. Ajánlom. 10/10. Szabadon variálható különféle töltelékekkel.
Hozzávalók:60 dkg finom liszt2 dl tejszín2 dl tejcsipet só1 tojás3 ek. cukor3 dkg friss élesztőElkészítésVan kenyérsütő
gépem, de a polc tetején porosodik, pedig dagasztásra még alkalmas lenne. Ám, ezért és az ezzel járó mosogatásért még nem veszem elő. Kézzel dagasztok. Nem ördöngösség, fog sikerülni mindenkinek.Az összetevőket egy nagy dagasztó-kelesztő tálba tesszük. Először fakanállal, majd tiszta kézzel alaposan összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben a felületét ragacsosnak érezzük, egy kis liszttel megszórjuk, majd ismét átgyúrjuk. Szerintem összesen 10 percet gyúrtam. Ruganyos, sima tésztát kaptunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez 40-60 perc alatt meg is történik.
A megkelt tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk majd 4 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik darabot hosszúkás, vékony csíkra nyújtjuk. Ha széles lett a csík, félbe is hajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Egy sütőpapírral bélelt, magas falú formába (lehet szögletes, püspökkenyér forma, vagy kerek, magas falú torta forma is) elhelyezzük az első tekercset. Amit követ a másik három. Lásd legfelső képet.
Letakarjuk s ismét a duplájára kelesztjük. Meleg helyen, ez nálunk fél óra alatt sikerült. A sütőt közben előmelegítjük 180 C-ra, légkeverésel. Amikor már forró, az aljába kis tálkába szintén forrásban lévő vizet teszek. Kicsit párásítok a sütés első szakaszában. Ez opcionális, de jót tesz a kelt tésztáknak.
A megkelt kalácsot (szépen összenőttek a tekercsek) felvert tojással lekenjük, majd behelyezzük a sütőbe. 35-40 percig sütjük. Húsz perc elteltével a tetejére alufóliát terítünk, hogy ne égjen meg.
Ha megsült, kivesszük a formából, kicsit hagyjuk hűlni. Csodálatos módon ez a kalács nálunk még napokig puha maradt.Jó étvágyat, jó sütögetést mindenkinek!