Európai Paraszt Kenyér (DNK)

  • 2013.02.13.
  • 7

Fontos, hogy európai, mivel a recept amerikai. Ahogyan elképzelik. Odaát. A recept viszont csábított, hogy ismét elkészüljön egy türelmes, ízletes, dagasztás nélküli kenyér. 5 perc kimérés és összekeverés. 2 óra kelesztés. 3 perc formázás. 40 perc kelesztés. 45 perc sütés. Ennyi. Pazar.
Hozzávalók710 ml langyos víz7 gr szárított élesztő1,5 ek só120 gr tk liszt700 gr BL-80 kenyérlisztElkészítés Pete-Bakes receptje alapjánÖsszekeverjük az élesztőt, a sót és a vizet egy nagy tálban. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a liszteket is. Összekeverjük egy fakanállal, de nem dagasztjuk. 2 órára langyos helyen kelesztjük, letakarva. Ha ráérünk, további 1 órát még tölthet kenyerünk a hűtőben. Könnyebb kezelni.Két részre szedjük és bőven lisztezett felületre tesszük.Ha egy kenyér is elegendő, a másik fele mehet vissza a hűtőbe, becsomagolva. Az eredeti recept szerint 2 hétig is eláll.
A fél tésztánkat tehát mindenhol belisztezzük, hogy ne ragadjon a kezünkre. Kicsit kilapítjuk, majd a széleit középre hajtva s ezután felülről lefelé feltekerve, cipót formázunk belőle. Bővebben a vekni formázásáról Limaránál. Sütőlemezen hagyjuk még 45 percig, meleg helyen kelni. Kicsit ellapulhat.
A sütőt előmelegítjük 230 C-ra. Mielőtt betesszük a kenyeret a sütőbe, tetszés szerinti mintát, kresztet vagy egyéb formákat vágunk a tetejébe, elősegítve ezzel a kenyér későbbi formálódását. Megszórjuk egy kevés liszttel a tetejét.Tíz perccel korábban, mielőtt a kenyér a sütőbe kerül, gondoskodunk a párásításról. Egy kis tálkába 2 dl forrásban lévő vizet töltünk, elhelyezzük a sütő aljában, majd rázárjuk az ajtaját. 5- 10 perc alatt szépen elkezd párologni, párásítva ezzel a belső teret.És most mehet a kenyér a sütőbe, gyorsan rá az ajtót, maradjon bent a pára.
45 percig sütjük. A vizet nem kell a tálkában utána töltenünk.
A
kész állapot: ropogós héj, egyenletes barnaság. Belül a dagasztás nélküli kenyérre jellemző kelesztés során keletkező lukakat találunk. Söpörjük le róla a maradék lisztet. Hagyjuk kihűlni teljesen, majd szegjük meg.
És az egyik kommentelő kérésre: sikerült megtalálnom a kenyér fényképét szegést követően.
Íme. Lágy, lukacsos. Amolyan igazi DNK.