Vérnarancs Curd

  • 2013.01.29.
  • 6

Sok felé készül most narancsból mindenféle finomság - persze elsősorban lekvár. Idén szerencsém volt kezeletlen héjú novellino szicília narancshoz jutnom, illetve tarocco, szintén szicíliai vérnarancs is került a kosárba. Olyan 6-6 kg. A lekvár ízét (enyhén keserű a héj miatt) még szoknia kell a családnak, ám készült egy abszolút nyerő krém is belőle, amit az angolok curdnak neveznek. Készült tavaly ilyenkor Meyer citromból is. A most következő receptet a cookieandkate.com oldalon találtam, big thanks for it.
Hozzávalók75 gr jó minőségű vaj115 gr méz4 tojás sárgája2 egész tojás1 csésze (3 dl) frissen facsart narancs (4 db narancs)1 ek narancs rost a facsarás utánról (opcionális)1 ek reszelt héj (kezeletlen)ElkészítésA mézet és a puha vajat alaposan felverjük. Lágy és levegős a végeredmény.
Egyesével hozzáadjuk keverés közben a tojásokat.Hozzáöntjük a narancs levét. Folytatjuk a keverést.Hozzáadjuk a narancs rostját.
Közepes lángos (hőfokon), állandó keverés mellett elkezdjük főzni. Eredeti recept szerint 7-8 perc, ám mivel nálam több volt a narancslé - 15 perc főzést jelentett. Pontosan addig kell főzni, amíg el nem kezd egy kicsit zselé szerűvé sűrűsödni a krémünk.Levesszük a tűzről és hozzá keverjük a reszelt héjat.Ezt követően tiszta üvegekbe töltjük s hagyjuk a konyhapulton teljesen kihűlni.
Csak ezt követően zárjuk le a kis üvegek tetejét fedővel.És mehetnek is be a hűtőbe.Amit készítettünk az a következő tulajdonságokkal bír: édes, kedves, könnyű, gyorsan fogy, ilyet még nem ettem, palacsintára isteni, de jó színe van, kalácshoz is mehet. Szerintem ennyi kritika pont elég.
Ja és két kisebb üveggel lett.