Sült zabpehely-alma-fahéj-áfonya

  • 2013.01.14.
  • 4

Gondolkodtam, hogy akkor ez a fenti elnevezés, most akkor értelmes-e. Mert lehetne egyszerűen csak granolának hívni. Mégsem. A recept eredeti helyén sem hívták úgy. Egyszerű, gyors, egészséges, finom, télen melegen tart. Süti? Nem süti ?Hozzávalók180 gr zabpehely1 tk sütőpor50 gr (darált) dió480 ml zsírszegény tej1 ek juharszirup vagy méz3 közepes alma110 gr vörös áfonya vagy mazsola45 gr vaj1,5 tk őrölt fahéj1 tojásnagy csipet só2 tk vanília kivonatElkészítésA sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Elektromos, légkeveréses. Nálunk. Lehet más is, persze.Az almák magházát eltávolítjuk, meghámozzuk, majd vékony gerezdekre vágjuk.
Egy sütőformát (nálunk 26-os piteformát) kivajazunk s bele terítjük az aljába az almákat. Egy sorba.
Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, sót, sütőport, a darált dió felét és a fahéjat.Egy másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet , a vaj felét olvasztva, a vaníliát és a mézet.
A piteformába, az almák tetejét megszórjuk aszalt gyümölccsel, áfonyával vagy mazsolával.
Rászórjuk egyenletesen a zabpelyhes keveréket. Villa segítségével egyenletesen lenyomkodjuk.Ráöntjük a tojásos-tejes keveréket, úgy hogy mindenhová, egyenletesen jusson.Megszórjuk a maradék dióval és az áfonya másik felével.40-45 perc alatt arany barnára sütjük. A sült zabpehely teteje megszilárdul, a tejet teljesen beszívta.A sütőből kivéve meglocsoljuk a maradék, olvasztott vajjal.Kicsit hűlni hagyjuk. Kockákra vágva kitűnő reggeli, éhségűző falat. Magas rost tartalma miatt télen áldásos hatást fejt ki a szervezetre. Kevésbé fázunk, ha eszünk rendesen. Zabot. Úgy legyen.