RIP 2012

  • 2013.01.02.
  • 1

Az új évet a vietnámi konyha finomságaival (autentik tavaszi tekercs, saláta és töltött csirkeszárny) kezdte kis családunk Örültünk neki, vendégeink kitettek magukért. Ám, mire ebből recept és bejegyzés lesz, addig összegezzük az évet. Jó év volt.
A bisztró, mint kaland, mint kihívás szempontjából halkabban üzemelt, de megpróbált adni azokból a jóságokból, amiket másoktól kapott. Volt pár vendégünk (usa, brazil, vietnám), akikkel alapból a kenyérsütést vettük át gyorstalpalóban. Határozottan fejlődőképesnek tűntek ők is, én is. A kenyér és társaik idéntől kedzve összegyűltek egy "Házi Pékség" fülre - nekem is könnyebb így visszafelé rájuk akadnom :) Ugyanígy jártak a szórványos éttermi beszámolók (Guide) és az egyáltalán nem szórványos Cukkinis receptek.
2012-ben , ahogyan azt már a blog szülinapján is értékeltem, jöttek a cukkinik. A millió, millió rózsaszál helyett: cukkinik :) Ami rendjén is van, szeretjük, imádjuk, szerencsére nem gomba, mert azt a családom felének nem tudnám eladni.
1, Fűszeres cukkini krém - reggelireA recept még 2011-es, de mit sem kopott a népszerűsége. Persze, ez rám is motiválóan hatott, így kerestem és találtam, egy másfajta cukkini marmalade-t is.
2, Szuper egyszerű cukkini krém - marmaladeA zöldségek után pedig egy abszolút unikum, egy gyönyörű pirosság, amire régóta gyúrtam, a paprika lekvár, kápia paprikából, Max receptje alapján. Fú. Fú. Nagyon szerettem.
3, PaprikalekvárÉs most vissza az alap, otthon is produkálható, egyszerű és jó dolgokhoz, hogy ne kelljen minden reggel/este boltba szaladgálni. Házi kenyér és vaj. Ugye? 120 perc alatt mindkettő. Kértek?
4, Házi kenyér és vaj - 120 perc alattMár van vajunk, ami egy állandó topic, hogy miért nem margarin, akkor már csak egy szülinapi ajándék hiányzik, ami nagyon hasznos. Igazán betalált és működik azóta is. Házi vaj tárolás, hűtő nélkül. Technológia a múlt századokból.
5, Vizes VajtartóÉs persze ne maradjon el a cukkini sem a kínálatból, jött a cukkini kenyér, amit a világ egyik legjobbjának hívott megalkotója. Mi sem csalódtunk. Nektek is tetszett. Vagy csak a hívószavak voltak jók? :)6, Az egyik legjobb cukkini kenyérA karácsony nálunk nem csak a sütésről, főzésről szól, ugyanis az év közben elkészülő finomságok (üvegben, dunsztban) egy része már a karácsonyról álmodik. Szóval karácsonykor nem bolondulunk meg a konyhában, nincs is olyan sok hagyományos étek, de ami van, arra büszkék vagyunk. S kapták is sokan ajándékba.
7, Karácsonyi süti - moszkauerAztán, mivel jártam néhányszor a szomszédban (Szerbia) és olyan jókat kóstoltam ott. Amiket meg is lehet veletek osztani. Mert érdemes. A híres balkán burgert öcsém tollából, konyhájából - sokan szerettétek.
8, Pljeskavica - Balkán BurgerSzületésnapom (március) környékén nem csak a vajtartó érkezett, hanem a legjobb csokoládé torta is, amit Timi követett el. Akinek köszönöm az egész éves kitartást, a szeszélyek tombolásának elviselését, a sok kóstolást, méltatást és jó közös, családi regge