Libanoni palacsinta - Katayef

  • 2013.01.07.
  • 3

Folytassuk tovább Timi kalandjait az ajándék, nemzetközi szakácskönyvvel (messziről jött budapestiek - így főzünk mi).

Ismét valami egyszerű ám mégis sosem tapasztalt különlegesség került az asztalunkra.Katayef - libanoni palacsintaRögtön megtetszett a látványa, annyira guszta volt. Az, hogy még egyszerű is, már csak jutalom. :-) Előrebocsátom, hogy az eredeti receptet módosítottam, már az első elkészítésnél, hogy is mondjam, kicsit közelítettem a magyar ízekhez. De ez szerintem csak a javára vált. Még a papunk is megdicsérte! :-)Tészta:
18 dkg liszt0,5 dl langyos tejhez 1 kávéskanál cukor és 15 g élesztő belemorzsolva:10 perc alatt szépen magától felfut1 csipet só3 dl tej1 kávéskanál sütőporMindezeket egybeöntjük, a 3 dl tejet utolsónak öntve hozzá és szépen egybeturmixoljuk robotgéppel. Néhány perc alatt szép sima, sűrű tésztát kapunk. 1 órát lefedve pihentetjük. Vajon sütjük ki, mégpedig úgy, hogy egész kevés mennyiséget csorgatunk a serpenyő közepére, épphogy 10 cm átmérőjű köröcske legyen. A lényeg, hogy csak az egyik oldalt sütjük meg, vagyis addig sütjük, míg a felénk eső oldala lyukacsos és matt nem lesz (már nem folyékony). Nem fordítjuk meg, hanem rakjuk tányérra. Alacsony hőfokon érdemes sütni, különben megéghet a másik oldal.Krém:12,5 dkg mascarpone25 dkg túró (a legjobb minőséget, nem szabad száraznak és darabosnak lennie: mi Nádudvarit használtunk)2 evőkanál porcukorÍzlés szerint sűrített tej (ami megmaradt a Fekete Herceg torta készítésekor)Ezeket simára összekeverjük. Érdemes a túrót először kicsit egymagában kevergetni, villával nyomkodni, hogy minél simább legyen, mert a kép alapján sima krém kell. Azért fontos ez, mert a krém kicsi helyre fog kerülni, s ha darabos, nem fog a helyén maradni. A végeredmény egy kellemesen-enyhén édes, friss krém.Összeállítás:A megsült palacsintatésztát kétoldalt összecsippentjük, s az ujjunknál lévő végénél összenyomjuk annyira, hogy összeragadjon. (A sült fele van kívül a tésztának.) Mivel ezt az oldalát nem sütöttük át, így könnyedén összeragadnak. Ezután habzsákba töltve a krémet belenyomjuk a keletkezett kis zsebecskébe. Így teszünk minden egyes palacsintával. Megy, mint a karikacsapás.Extra:3 dkg durvára őrölt, héj nélküli pisztáciaEzzel megszórjuk a palacsintában a krémet.Jó étvágyat! (Ebből a mennyiségből a recept szerint 20 db palacsintának kell kijönnie. Nekem 10 sikerült.)A könyvből ingyenes kóstolót kaphattok a Menedék egyesület honlapjáról.