Karácsonyi süti: Moszkauer!

  • 2012.12.10.
  • 7

Minden a szokásos módon történt. A figyelemfelkeltés 3 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Timi meglátott egy nyúlfarknyi receptet valamelyik Praktika magazinban. Kivágta, kitűzte a falra. Azóta lakás festés, helyiségek újra osztása, új konyha, volt minden. De a recept újból és újból előkerült. Vettem hozzá diót. Kandírozott narancshéj persze nem volt. Vettem bionarancsot. Nekiálltunk kandírozni. Ragacs mindenütt. Jöhet a süti?
Hozzávalók - 50/60 darabhoz- 20 dkg dió- 10 dkg kandírozott narancshéj (bio narancs, saját kandírozás)- 10 dkg vaj- 10 dkg cukor- 10 ek. tejszín (nyers tejről legyűjtött finomság)- 4 ek. liszt- 10 dkg étcsokoládé (fog maradni)- 2 ek. olajElkészítésA diót apróra daráljuk (késes mixer). A kandírozott narancshéjat szintén apróra vágjuk. Ragacsos meló, ha háziból készül. A tejszín, vajat és cukrot egy lábasban felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a diót és narancshéjat, elkeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, folytatjuk a keverést. Készen is vagyunk.Begyújtjuk a sütőt, 170 C-ra. Több tepsit előkészítünk, kibélelve sütőpapírral. Már csak egy kiskanálra van szükségünk. A kiskanállal apró gombócokat szedünk a masszából és a sütőpapírra halmozzuk. Egymáshoz nem túl közel. Ezért is kell a három tepsi. 10-12 percig sütjük, addig, míg a kis sütik alján már látszik, hogy megsültek, a tetejük ránézésre szilárd.Ekkor még ne szedjük le őket a tepsiről, mert még nem elég kemények, összetörhetnek. Pár perc hűlést követően, hasukra fordítva kerültek a rácsra. Míg a harmadik tálca kisült, elkészítjük a csoki mázat.Edénybe vizet forralunk. Tetejére került kis jénai üveg teteje, abba a 10 dkg csoki, apróra törve. Gőz fölött megolvasztottuk a csokit, majd hozzákevertük az olajat is.
A sütik talpát lekenjük csoki mázzal, majd vissza a tálcára, száradhatnak reggelig. Aztán, pofás celofán csomagolást kapnak, mondjuk 10-esével és készen is van a karácsonyi finomság - szigorúan ajándékba.