Répás mogyorós koszorú citromos cukormázzal

  • 2013.04.06.
  • 1

Ez volt az egyik húsvéti finomságom. Nagy sikere volt. Finoman mogyorós, eléggé répás, plusz a cukormáz a tetején. Megszórva ezzel azzal. Na jó mondjuk a gyerekeimet nem egyszer kaptam rajta, hogy a cukormázba dugták az ujjacskájukat és nagy vidáman jöttek fel a konyhából, összenevetve. Mintha nem tudtam volna, hogy mit csináltak. Másnaposan sem volt száraz, de igazán jó volt mellé egy kis hideg tejecske. A recept eredetileg egy régi Tina magazinból származik. Kicsit átgondolva mivel egy kisebb kuglóf formához voltak megadva az arányok én pedig egy nagy 26 cm-es koszorú formát használtam.
Répás mogyorós koszorú citromos cukormázzal:
18 dkg cukor20 dkg puha vaj1 csomag vaníliás cukorcsipet só4 tojás8 dkgdarált mogyoró1 csomag sütőpor40 dkg liszt3-4 ek tej40 dkg reszelt sárgarépaA vajat a cukorral , a vaníliás cukorral és a sóval kikeverem. Majd hozzáadom egyenként a tojásokat és jól eldolgozom. Hozzáadom a lisztet, a sütőport, a mogyorót. Jól elkeverem és fellazítom a tejjel, végül hozzáadom a finomra reszelt répát.A formát kikenem vajjal és meghintem zsemlemorzsával. 175 fokra előmelegített sütőben sütöm 1 órát.
Ha megsült kifordítom a formából.
Máz:1 tojás fehérje13 dkg cukor1 tk citromléA tojás fehérjét elkezdem felverni, majd hozzáadom a cukort és a citromlevet. Jó sűrű masszát kapok. A még langyos süteményre csorgatom a mázat. Megszórom darált mogyoróval. Én a színek kedvéért megszórtam, még liofilizált málna darabokkal és a mandulás pralinéból megmaradt, rózsaszín karamell darabokkal.