Rózsa praliné (mandula)

  • 2013.03.20.
  • 7

Amikor Franciaországban tanultam, a kedvenc nassolni valóim a pralinék voltak. Nem csokoládéra gondolok, hanem karamellizált cukorral bevont mandulára. Karácsony tájt lehetett igazán sokfélét kapni. Akkor kóstoltam először a Lyon-i régióra jellemző rózsa pralinét. De mondhatjuk inkább rózsaszín pralinénak, mert csak a színében hajaz a rózsára, ízileg nem. A minap találtam,
egy rózsa pralinés kalácsot az egyik kedvenc francia oldalamon. Gondoltam, milyen kár, hogy ilyen pralinét nálunk, nem lehet kapni. De ha mi magyar háziasszonyok, vagyunk olyan leleményesek, hogy mindet elkészítünk házilag, akkor bizony a francia háziasszonyok is lehetnek. És bizony! Megtaláltam a receptjét, rengeteg féle változatban. Itt ennyi cukor, ott annyi, itt ennyi víz stb. Így kikalkuláltam az arányokat, 20 dkg mandulához. 15 dkg kell a kalácshoz, így még nasizni is maradt. Abszolút elégedett vagyok a végeredménnyel, azt kaptam amit szerettem volna. Utólag, talán lehetne, még egy kicsit sötétebb a színe. De akkor, már kukacoskodom egy kicsit. holnap hozom a hozzá passzoló kalácsot.A cukor törmelék, kiváló díszítő, semmiképp nem kidobni való. Na meg finom is.
Rózsa praliné:160 g cukor - kristály vagy por140 g víz3-4 csepp színezék én wilton gél festéket használtam20 dkg mandula - 80 db, hántolatlanA hozzávalókat egy vastagabb falú fazékba teszem és elkezdem melegíteni. Kevergetem, hogy a cukor elolvadjon. Majd kb 10 percig kevergetem ezalatt, állandó forrásban lesz. Látni lehet, ahogy elkezd, húzni, karamellizálódni a cukor. Amikor elkezdi a kristályosodást, akkor gyorsan le kell kapni a tűzről, hogy ne legyen nagyon morzsalékos. Sütőpapírra szétterítem, és hagyom kb 20 percet száradni. Majd jól záródó, üvegbe teszem.
Kiváló nasi, és finom kalácsba, bonbonba, vagy tortát is lehet díszíteni vele.Nagyon szép a színe és kiváló díszítő! Ebben a fázisban még nem hittem, hogy az lesz amit szeretnék :)