Fánkfalatok édes és sós változatban.

  • 2018.02.14.
  • 9

Fánkfalatok édes és sós változatban.
Fánkot általában farsangkor készítünk, de ez a változat az év bármely időszakában jó választás. A gyerekek is imádni fogják, mert kedvük szerint ízesíthetjük.
Nagy elónye még, hogy azonnal süthető, élesztő nélküli, nincs kelesztési idő.

Hozzávalók:
1 bögre tej, 2,5 dl)
1 bögre liszt,
3 tojás,
1 teáskanál cukor,
csipet só,
csipetnyi szódabikarbóna,
olaj a sütéshez.
tetejére:
banán-narancs lekvár volt most, vagy más finom lekvár,
10 dkg szeletelt füstölt comb, angolszalonna, vagy sonka, (nálunk a csemege pultban nagyon vékonyra szeletelik),
reszelt sajt,
 
A tejet felforraljuk a cukorral, hozzákeverjük habverővel a lisztet, sót, majd egyenként a tojásokat. Jól kidolgozzuk.
Olajba mártott evőkanállal közepesen forró olajba tesszük, többször átfordítjuk, hogy mindkét oldala szép pirosra süljön. Ne süssük túl. Papírtörlőre szedjük. Ebből az adagból 36 darab lett.
(Tipp: az evőkanalat a masszával a tál szélén húzzuk végig, így nem csöpög le a keverék, ha mégis így lenne, a sütés közben lecsöppent apró darabkákat lapáttal szedjük ki az olajból a következő adag berakása előtt.)
Többféleképpen fogyaszthatjuk: a képen banán-narancs lekvárral kentem, de sajttal és angolszalonnával vagy füstölt combbal, sonkával vagy tarjával összerakva is nagyon finom.
A sós változatra ketchup, mustár is illik.
Készíthetjük dupla módon: a sós ízű fánk tetejére még reszelt sajtot és egy üres fánkot teszünk, ez esetben 2 percre mikróba tesszük, hogy a sajt a két szeletet összefogja. Ez a laktatóbb, férfias változat.
Különlegesen finom akár főételként, akár leves mellé.
Hidegen is kiváló.