Zöldborsóleves különlegesen finom gombóccal

  • 2018.01.20.
  • 1

Zöldborsóleves különlegesen finom gombóccal
A nyár ízeit kapjuk ezzel a könnyű levessel, gazdagítva a talán sokaknak újdonságnak számító, de egyszerűen elkészíthető gombóccal. Más zöldséglevesekhez is remek, próbálják ki.

Hozzávalók 4-5 adaghoz:
20 dkg zöldborsó, (fagyasztott is jó, amit nyáron elraktunk)
20 dkg sárgarépa,
1 szál újhagyma, vagy fél fej vöröshagyma,
negyed kaliforniai paprika,
2 centis gyömbér darab, (tisztítva, egyben) 10 szem egész borssal teatojásba rakjuk,
1 evőkanál rétesliszt,
1 teáskanál pirospaprika,
3 evőkanál olaj, vaj vagy zsír, ízlés szerint
só, petrezselyemzöld.
1 teáskanál ételízesítő, vagy 1 húsleveskocka. (Reform ételízesítőt használok, ami csak szárított zöldséget tartalmaz, tartósítót nem.)

Tisztítás után a sárgarépát felkarikázzuk, a felforrósított vajon, vagy olajon 3-4 perc alatt átforgatjuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát, paprikát, aztán a zöldborsót, együtt pirítjuk még 5-6 percig. Megszórjuk a liszttel, pirospaprikával, hozzáadjuk a gyömbért, borsot, elkeverjük és 1,5 liter hideg vízzel felöntjük.
Ételízesitőt, vagy 1 húsleveskockát adunk hozzá, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, közepes tűzön főzzük 40 percig. Végül apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
(Nyáron csomagba kötött zeller és lestyán levél kerüljön még bele, ami finom ízt ad.)
A levesbetét:
2,5 dl vizet felforralunk, sózzuk és 1 dl kukoricadarával addig keverjük, amig az edény falától elválik. Pár perc múlva belekeverünk 10 dkg natúr vagy tejszines tömlős sajtot, 2-3 szál medvehagyma levelet vagy snidlinget.