Sokszínű vitamin saláta bátor nyúl konyhájából

  • 2018.01.16.
  • 2

Sokszínű vitamin saláta bátor nyúl konyhájából.
A komor, szürke napokon ez a színpompás saláta máris jobb kedvet ad, fő tulajdonsága pedig, hogy rengeteg vitamint tartalmaz. Alapanyagait nem nehéz beszerezni, a hét végi nagy bevásárlás után szinte minden megtalálható otthon, csak fantázia kérdése az összeállítás. Nagy szeretettel ajánlom vegetáriánus és húsimádó olvasóimnak egyaránt, mert önállóan is pompás fogás, a húsimádóknak remek köret.

Hozzávalók 3-4 személyre:
fél fej jégsaláta,
20 dkg karfiol,
30 dkg édesburgonya, (rendkívül gazdag C, B, E-vitaminban és ásványi anyagokban)
negyed kaliforniai vagy kápia paprika,
1 kis fej salotta hagyma vagy lilahagyma,
1 szál újhagyma,
1 teáskanál reform ételízesítő (csak szárított zöldségeket tartalmaz),
3 + 2 dkg vaj,
1 evőkanál keményítő,
másfél deciliter tejszín, (el is hagyható)
só, fehér bors, csipetnyi szerecsendió,
2 főtt tojás,
2 pár virsli.
Elkészítés:
A párolóedénybe a megjelölt szintig vizet töltünk. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és az edény közepére rakjuk. Az édesburgonyát megtisztítjuk, ujjnyi vastag karikára vágjuk, a karfiol köré helyezzük. Hozzáadjuk a karikára vágott paprika felét, az ételízesítőt, 40 perc alatt megpároljuk.
Ezalatt a salotta hagymát meghámozzuk, félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük, majd megsózzuk és letakarva állni hagyjuk. A salotta és sonkahagyma sokkal lágyabb, mint a lilahagyma, ezért is ajánlom ezt. A jégsalátát csíkokra, az ujhagymát karikára, a kápia paprikát apróra vágjuk.
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, a virslit 2 dkg vajon megsütjük.
A 3 dkg vajat felhevítjük, hozzáadunk keményítőt, a sót, borsot, szerecsendiót, majd a párolóléből 2-3 merőkanálnyival besűrítjük. Jó alaposan elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a salottahagymát, így tesszük a karfiol és a saláta tetejére. Rendkívűl finom ez a mártás, saját ötlet.