Vörös lencse sertésszűzzel és karajjal, bátor nyúl konyhájából.

  • 2017.12.31.
  • 1

Vöröslencse szűzpecsenyével és karajjal, bátor nyúl konyhájából.
A népi bölcsesség szerint újévre lencsét főzzünk, hogy gazdagság legyen házunkban. Egészségben és szeretetben legyen gazdag az új év, A vörös lencse  egészségesebb, mint rokona, mert rengeteg, a szervezetnek fontos ásványi anyagot tartalmaz, előnye még, hogy előáztatni sem kell és gyorsan megfő. Ezért az év más időszakában is ajánlom.


Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg vörös lencse,
1 babérlevél,
25 dkg füstölt sertéskaraj, vagy angolszalonna,
 
70 dkg sertés szűzpecsenye egészben (2 db volt)
só,
tarkabors,
3 gerezd fokhagyma,
1 dl olaj.
 
A sertéskarajt felszeleteljük és 1 liter vízben megfőzzük.
A levét használjuk majd a lencséhez.
 
A szűzpecsenyét egészben sózzuk, tarkaborssal megszórjuk, a zúzott fokhagymával megkenjük. (A keskeny véget levágva szépen megformázzuk, azt is megsütjük.)
Tálra helyezzük, olajjal meglocsoljuk és állni hagyjuk még fél órát. Közben egyszer megforgatjuk.
A serpenyőbe öntjük a húsról az olajat, kiegészítjük a maradék olajjal, majd minden oldalról átpirítjuk a sertés szűzpecsenyét.
A tepsibe tesszük a húst, rá a szaftot, és 200 fokra előmelegített sütőben alufóliával letakarva sütjük még 30 percig. Omlós, nagyon puha lesz így az ételünk.
A húst kivesszük és szeletelés előtt 10 percig pihentetjük.
 
Amíg a hús sül, a lencse is elkészül.
A karaj főzővizéből fél litert adunk a lencséhez és a babérlevéllel lassú tűzön főzzük kb. 20 percig. Előáztatni nem kell!!
Többször megkavarjuk, semmilyen más ízesítésre nincs szükség, mert a füstölt karaj leve elég sós. Aki szereti, tehet hozzá még tejszínt is, most sűrűbb köretet akartam készíteni.
Nagyon finom, ünnepi ebéd készült.