Csabai karaj.

  • 2017.12.21.
  • 3

Csabai karaj, azaz kolbásszal töltött karaj.
Sokszor készítettem már, mindig tetszett, ezért most szeretném megosztani kedves olvasóimmal is.
Ünnepekre, vendégvárásra kiváló, mert hidegen könnyen szeletelhető. Burgonya salátával, párolt zöldséggel, más körettel is remek étel.

Hozzávalók 8 személyre:
1,8 kg sertéskaraj csont nélkül,
1 szál füstölt száraz kolbász, (a tepsi méretének megfelelő hosszban, kb. 35-40 dkg)
1 nagyobb vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1-1 teáskanál só, ízlés szerint bors, pirospaprika, majoránna, vagy 1 evőkanál sertéssült fűszerkeverék.
2-3 kanál zsír a tepsi, illetve a hús kenéséhez.
 
A karajfilét középen bevágjuk mindkét oldalról és a héjától megfosztott kolbászt beletoljuk.
(A kolbász héját legkönnyebben úgy választhatjuk le, ha meleg víz alá tesszük, áttöröljük és lehúzzuk.)
Az előkészített húst fűszerezzük és a zsírral kikent tepsibe tesszük. A hús tetejére is kentem zsírt, mert hosszú a sütési idő és ne legyen száraz a sültünk.
Alufóliával letakarjuk és 180 fokos sütőben 60 percig sütjük.
Ekkor tesszük mellé a negyedelt vöröshagymát és a fokhagymát. Nagyon ízt ad a húsnak és a szaftnak.
A húst megfordítjuk, a másik oldalán is 45 percig fólia alatt sütjük. A fóliát levéve a húst a pirulásáig sütjük.
Régi szakácsok mondása, hogy ahány kilogramm a hús, annyi óráig kell sütni. Mindig ehhez tartom magam.
Amikor a fóliát levesszük, a szafttal meglocsoljuk, ugyanis a kolbászból és a húsból is remek szaft lesz. A fóliát levéve újabb 20 percig sütjük.
 
Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.
 
Hidegen is kiváló, vékonyan szeletelhető, körete burgonyasaláta, melegen burgonyapüré, zöldségek párolva.