Nyári bundás csirkemell bátor nyúl módra.

  • 2017.07.11.
  • 6

Csirkemell nyári, zöldfüszeres bundában bátor nyúl módra.
A csirke nyáron is elviseli a bundát, de különlegesen finom a csirkemell ebben az illatos, friss, zöldfűszeres bundában.  Kedves nem húsimádó olvasóimnak üzenem, hogy a cukkini, padlizsán, karfiol, brokkoli is remek lesz így elkészítve.

Hozzávalók: 4-5 adag
90 dkg csirkemell filé,  
2 dl író (vagy kefir),
25 dkg liszt,
1 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál pirospaprika,
fél mokkáskanál őrölt bors,
3-4 zsályalevél, (vagy fél mokkáskanál száraz),
2 ág friss majoránna, (vagy fél mokkáskanál száraz),
2 ág friss kakukkfű, (vagy fél mokkáskanál száraz),
só ízlés szerint,
2 dl olaj (a sütéshez)
 
Kicsit meglepő lehet, hogy író kell hozzá, de így az igazi.
Irót így készíthetünk házilag: 2 dl zsíros tejhez adunk 1 evőkanál citromlevet vagy ecetet, elkeverjük, állni hagyjuk kb. 10 percig.  (Én citromlevet használtam.)
Alternatív megoldást nyújthat a kefir használata, majdnem ugyanolyan íze van.
 
A csirkemellet felszeleteljük, vagy csíkozzuk,  sózzuk-borsozzuk, picit állni hagyjuk.
A zsályát, majoránnát, kakukkfüvet apróra vágjuk,összekeverjük. Az egyik felét az íróhoz, a másik felét a liszthez adjuk, elkeverjük. A fokhagymát összezúzzuk és az íróba tesszük.
Duplán bundázzuk a csirkemellszeleteket, vagy csíkokat, író-liszt-író-liszt sorrendben.
Olajat forrósítunk, és adagonként mindkét oldalon kb. 6 perc alatt megsütjük őket.
Először fedő alatt süssük, majd anélkül süssük készre. Jénai tálba, papírtörlőre szedjük, így semmi olaj nem marad rajta.
Tipp: a lisztbe csak később, a harmadik adagnál tettem a pirospaprikát, így kétféle ízű húst kaptam.
 
Természetesen száraz fűszerekkel is készíthetjük, de könnyű dolgom volt, mert ott vannak az erkélyünkön  a bio-zöldfűszerek, amiért ezúton is köszönet illeti fiamékat.
 
Jázmin rizst készítettem hozzá.