Sóágyon sült csirke.

  • 2017.06.25.
  • 9

Sóágyon sült csirke. A világ legegyszerűbb étele.
Azoknak ajánlom, akik úgy szeretik a csirkét, ha a bőre finom ropogósra sül, és roppant egyszerűen elkészül.

A sóágyon sütés egy konyhatechnológiai eljárás, melynek során a só nem fűszer szerepét tölti be, hanem annak hatására különlegesen sül a hús. Ugyanis magába szívja a csirkéből kisülő nedvességet, és hőtartó is, ezáltal a csirke száraz forróságban sül, hasonlóan a kemencéhez. A végeredmény pedig finom, ropogósra sült csirke, ami belül omlós marad, nem szárad ki.
Egyszerű módszer, és még a mosogatást is megkönnyíti, mert a végén a sót nagy darabokban ki lehet szedni a tepsiből.  Nem kell félni, nem lesz túl sós a csirke, érdemes fűszerezni is.
Hozzávalók: 3 adag
1-1,2 kg csirkehús (1 egész csirke vagy tetszőleges alkatrészei),
1 kg só,
2-3 evőkanál olaj,
2-3 szál rozmaring (helyettesíthető bármilyen tetszőleges fűszerrel)
2-3 szál majoránna.
elkészítés
1 kg sót öntsünk egy tepsibe.
A csirke bőre alá tegyük a friss fűszert, majd a sóra téve a felső részt kenjük át olajjal.
180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütéssel) kb. 50-60 percig süssük, amíg szép pirult színe nem lesz. Közben még egyszer átkenhetjük olajjal.
Ha egész csirkét sütünk, akkor kb. 1 és negyed óráig süssük (csirke méretétől függ), és a hasüregébe is tegyünk fűszert.