Színes-ízes zöldségköret sajtmártással.

  • 2017.04.20.
  • 1

Színes-ízes zöldségköret sajtmártással.
Ránézésre is remek, hisz a mondás szerint is az ételt először a szemünkkel érzékeljük, aztán kóstoljuk. Sokféle finom zöldség, pompás ízekkel.
Húsételek mellé kiváló köret, de önálló fogás is lehet, gazdagíthatjuk tetszés szerint sonkával, főtt tojással.

Hozzávalók 4 személyre:
60-70 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, fehérrépa, brokkoli, karfiol, kelbimbó, (mirelitből a szivárvány zöldségkeverék és mellé még kelbimbó is jó választás),
2 szál zsenge újhagyma,
2 gerezd zúzott fokhagyma, (vagy fokhagymapor),
negyed kápia és fehérpaprika apróra vágva,
5 dkg vaj,
ételízesítő,  vagy só, bors,
fél mokkáskanál gyömbér,
csipetnyi kurkuma, rozmaring, kakukkfű,
ízlés szerint petrezselyemzöld.
A mártáshoz:
a párolt zöldség leve, kb. 2 dl,
1,5-2 dl 20 %-os tejszín vagy tejföl,
1 evőkanál keményítő,
10 dkg reszelt sajt.
 
A zöldséget vajon megpároljuk, (ha fagyasztott állapotú, ételízesítő, fűszerek, és 2 dl víz hozzáadásával mikróban 750 watton, 20 perc, félidőben keverjük át).
A mártáshoz a párolt zöldség levét elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a keményítőt, jól kikeverjük, ne legyen csomós.
Ha szükséges, szitán szűrjük át, így lesz selymesebb a mártás.
Alacsony lángon pár percig forraljuk, kevergetjük és a reszelt sajt felét beleszórjuk.
Akkor kész, ha a sajt beleolvadt a mártásba és krémes az állaga.
A fűszeres zöldség levétől kellően ízes lett, további fűszerezést nem igényelt, de kóstoljuk meg, ha szükséges, csak akkor sózzuk-borsozzuk egyéni ízlés szerint.
Tálaláskor a tetejére szórjuk a megmaradt reszelt sajtot.
Könnyű, finom, akár egytálétel, vagy hús mellé köret. A zöldségek összetétele is variálható mindenki ízlése szerint.