Kelbimbós rakott hús.

  • 2017.03.01.
  • 2

Kelbimbós rakott hús.
Kiváló egytálétel, laktató és nagyon finom.

Hozzávalók: 4 adag.
60 dkg sertéscomb, karaj, de csirke, pulyka, bármelyik kiváló.
40 dkg kelbimbó,
2 evőkanál olaj,
só, bors a szeletek ízesítéséhez.
 
A besamelhez:
2 evőkanál vaj, vagy margarin,
2 evőkanál rétesliszt,
3-4 dl meleg tej,
1 tojás,
1 dl tejföl,
1 teáskanál só, csipet szerecsendió, fehér bors,
tetejére:  8 szeletelt sajt vagy reszelt sajt.
 
A hússzeleteket kiklopfoljuk, fűszerezzük, az olajon mindkét oldalukat megpirítjuk, sütőtálra, vagy tepsibe tesszük. A sütéskor keletkezett szaftot öntsük alá.
A besamelhez a vajat vagy margarint felforrósítjuk, rátesszük a lisztet és állandó keverés mellett 2-3 percig közepes lángon keverjük. Levesszük a tűzről és a meleg tejet fokozatosan adagolva csomómentesre eldolgozzuk. Visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük.
Meghintjük a fűszerekkel és hűlni hagyjuk. Később adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, jól elkeverjük, ha szükséges még ízesítjük.
A kelbimbót forró vízben 5-6 perc alatt megpároljuk, a forrásban lévő sós vízhez mindig adok késhegynyi szódabikarbónát, ettől megmarad a szép, zöld színe. A nagyobb szemeket vágjuk félbe. Kihűtjük.
A sütőtálba vagy tepsibe lerakott hússzeletekre rakjuk a kelbimbót, végül a besamelmártással bevonjuk.
Alufóliával lefedjük és 200 fokos sütőben 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve a sajt pirulásáig hagyjuk a sütőben.
Finom egytálétel, köretként még rizst vagy burgonyát tálalhatunk.