Őzpörkölt burgonyafánkkal

  • 2016.10.09.
  • 9

Őzpörkölt burgonyafánkkal.
Itt az ősz és itt az őz, a vadételek szezonja van. Kiváló ebéd ünnepi alkalomra.

Hozzávalók:
1 kg őzcomb
a pácoláshoz: 1 dl olaj, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál kakukkfű és 1 teáskanál vadak fűszerkeverék (azért jó, mert borókabogyót is tartalmaz, ami a vadakhoz fontos, de nem tartunk otthon, mint alapfűszert).
10 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
só, bors,
1-2 teáskanál pirospaprika,
1,5 dl vörösbor
1 kis doboz paradicsompüré,
2 evőkanál olaj.
 Az őzcombot felkockázzuk, (a hártyás részt is tegyük hozzá, mert szaftossá teszi az ételt).
Egy tálba öntünk 1 dl olajat, beleszórjuk a pácnál leírt fűszereket, majd a hússal összeforgatjuk. Folpackkal letakarjuk és hűtőben 1 napon át pácoljuk, közben párszor megforgatjuk.
Másnap az olajba rakjuk a kockázott füstölt szalonnát, kiolvasztjuk, rárakjuk a hagymakarikákat, 5 percig pirítjuk, majd beletesszük a húst.
Borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk.
Hozzáadjuk a bort, a paradicsompürét. Ha a levét elfőné, kevés forró alaplével pótoljuk.
Sót csak a főzés felénél teszünk bele, amennyi szükséges.
Az elkészítési idő 2 óra, mivel az első forrás után a tüzet kicsit mérsékeljük, így lesz omlós és puha a hús. A vadak elkészítéséhez több idő kell, így számoljunk.
A burgonyafánkhoz: 1 kg burgonyát héjában megfőzünk, langyosan megtisztítjuk, áttörjük és hozzáadunk 3 tojást, 15 dkg lisztet, 1 teáskanál sót, fél mokkáskanál fehér borsot és csipetnyi őrölt szerecsendiót.  Összedolgozzuk, és a forró olajba szaggatjuk az olajba mártott evőkanál segítségével. Kicsit ellapítjuk az olajban és szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük.
A sárga burgonya a lisztesebb fajta, abból könnyebb a fánk készítése.