Különleges vadpörkölt burgonyagyűrűkkel.

  • 2016.06.30.
  • 7

Különleges vadpörkölt burgonyagyűrűkkel.
Nem hétköznapi étel, ünnepi alkalomra készítettem, így a konyhában töltött idő eltörpül az okozott öröm láttán. Sajnos nagyon kevés vadreceptet ismerünk, remélem, megnyeri a tetszésüket. 

Hozzávalók: 6 adag
A pörkölthöz
1,20 kg vaddisznócomb (ilyen kiszerelésben kaptam)
2 evőkanál zsír
2 közepes vöröshagyma
2 dl száraz vörösbor
3 dl alaplé (lehet kockából is))
2 db babérlevél
10 szem borókabogyó
1 tk kakukkfű (szárított)
1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
1 tk fűszerpaprika (édes)
só, bors  ízlés szerint
1 evőkanál ketchup
1 evőkanál ribizli vagy áfonya lekvár + a diszítéshez
1 evőkanál worcestershire szósz
 
A körethez
50 dkg burgonya
1 db tojás
2 ek. búzadara
15-20 dkg finomliszt (amennyit a burgonya felvesz)
1 ek zsír (most kacsazsirt használtam)
só ízlés szerint
3 dl olaj a sütéshez
 
Elkészítés:
A húst nagyobb kockákra daraboljuk.
A hagymát felkockázzuk és zsíron pár perc alatt megpirítjuk, majd a kockázott húst fehéredésig sütjük.
Hozzáöntjük a vörösbort, az alaplét, paprikát, és sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a babérlevelet, borókabogyót, kakukkfüvet, szerecsendiót, (ezeket teatojásba rakom, így a végén könnyen kivehető, nem kell a borókabogyókat keresni).
Néha egy kis vizet aláöntögetve (lehet bort, vagy alaplevet is) 2,5 óra alatt puhára pároljuk.
Ennyi idő kell, hogy omlós legyen a hús.
Izesítjük a ribizli/áfonya dzsemmel és a Worchestershire szósszal, majd pár percig még főzzük.
 
A körethez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, összetörjük, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, sózzuk.
A masszából ujjnyi rudakat sodrunk, melyekből karikákat formázunk, ha meguntuk a formázást legyen fánk belőle. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
A karikákat a pörkölt mellé sorakoztatva, lekvárral díszítve tálaljuk.
Legközelebb sertéshúsból is kipróbálom.