Jeruzsálemi kalács (Babka)

  • 2019.01.06.
  • 4

Bevallom az ünnepekre semmit nem sütöttem, pedig rengeteg alkalomhoz illő receptem van. Ennek oka, hogy a vendégjárások alkalmával elég sok süteményt eszünk és kapunk, arról nem is beszélve, hogy mire hozzánk érnek a rokonok, már telítődve vannak az édességekkel, aminek következménye, hogy ránk marad a nagyja az elkészült süteményeknek. Cukormérgezést pedig nem szeretnénk kapni, a sok bejgli meg hasonló társaik miatt.Most viszont már volt egy kis hiányérzetem és vágytam egy saját sütésű édességre, bevallom jobban szeretem amit én készítek, mert az biztosan a fogamra való.Hetek óta szemezgettem ezzel a csodálatos kaláccsal, aminek a különlegessége, hogy előző este be kell dagasztani és reggelig a hűtőben keleszteni, majd reggel kivéve addig pihentetjük, míg a töltelék elkészül. Én ezt kihagytam, de a receptben úgyis leírom pontosan. Ami a legjobban megfogott, az a töltelék, ami olvasztott csokoládéból, vajból, cukorból és kakaóporból készült krémből áll, megszórva durvára vágott dióval. Egyszerűen csodálatos. A kész és még forró kalácsot egy elég tetemes mennyiségű cukorsziruppal kell leönteni amitől még különlegesebb lesz a textúrája és az íze. Másnapra sem szárad ki, fenséges krémes és szaftos marad.Nem szaporítom tovább a szót, jöjjön is a recept, ami lehet hosszúnak és bonyolultnak tűnik, de csak az érthetőség miatt lett ilyen terjedelmes, olvassátok el és meglátjátok milyen egyszerű.Ja, és, ha türelmesen végig görgetitek, akkor pár karácsonyi fotó is feltűnik majd.