Vaníliakrémes piskótatekercs

  • 2018.09.01.
  • 8

Ez a piskótatészta a lekváros piskótatésztám receptje, majd egyszer azt is megörökítem. Szóval, ha valaki fél egy tortának nekiállni, annak javaslom, hogy készítsen egy ilyen szép krémes tekercset, biztosan nagy sikere lesz vele, mind ránézésre mind ízre, igazi ünnepi desszert.Hozzávalók a piskóta tésztához:8 enyhén púpozott evőkanál finomliszt4-4 evőkanál víz8 evőkanál cukor4 db tojásfél csomag sütőpor, vagy 7 g szalalkáliElkészítés:Első lépés, hogy a sütőt 170-180 fokra előmelegítjük.Ezután kivajazzuk és lisztezzük a gáztepsit.Egy edényben a tojások fehérjét 4 kanál vízzel kemény habbá verjük.Egy másik edényben a tojássárgákat, a 4 kanál vizet, a lisztet, a cukrot és a sütőport vagy szalalkálit a robotgéppel összedolgozzuk, szinte addig míg a cukor elolvad és szép sűrű világos krémet kapunk.A fehérje habból 4-5 evőkanállal teszünk bele és szintén géppel összedolgozzuk. A fehérje hab másik felét már szilikonlapáttal vagy fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk.A kapott habos masszát belesimítjuk a tepsibe. Majd légkeveréssel, 170-180 fokon, kb. 25-30 percig sütjük. A fokot azért nem írhatom pontosan mert a régi gázsütőmmel közepes lángon kb. 180 fokon sütöttem, de most a villannyal légkeveréssel a 170 fok bőven elég.Ha megsült, még melegen konyharuhába tekerjük fel, majd ha már langyos tekerjük ki, mert, ha teljes kihűlésig a konyharuhában marad, akkor a tészta eggyé válik a konyharuhával és vért izzadunk mire valahogy kettéválasszuk! :))A krémet viszont csak teljes kihűléskor kenjük rá, mert különben megolvad és szétfolyik!Krém hozzávalói:250 g mascarpone1 csomag DrOetker vaníliás pudingpor5 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)3 dl tejA pudingport a tejjel cukorral csomómentesre főzzük.Majd lehűtés után a mascarpone-val szép simára keverjük. A tésztát óvatosan megkenjük a krém felével a közepétől indulva, a végére egy sávba már ne nagyon tegyünk krémet, mert tekeréskor tolja maga előtt a krémet és a végén kifolyhat.Még feltekerés előtt szórhatunk a krémre apróra vágott gyümölcsöket.A megmaradt krémet kenjük a sütemény külsejére és díszítsük akár gyümölccsel, akár olvasztott csokoládéval, vagy mindenféle tört csokidesszerttel, tejszínhabbal.Tegyük a hűtőbe és ha kibírjátok akkor 4-5 óráig vagy egy éjszakát hagyjátok összeállni, mert akkor lesz tökéletesen szeletelhető! Én 1 órával később szeltem amikor még nagyon puha volt, ez látszik is a fotón :) viszont másnap csodaszép szeleteket lehetett vágni.Persze ez nem vesz el semmit az ízélményből.
Jó étvágyat!