Epertorta a szülinapomra ☺

  • 2015.05.22.
  • 7

Betöltöttem a 43-at, és ennek örömére megleptem magamat egy csodaszép és mesésen finom epertortával. Persze nagyrészt Apa miatt tettem, mert ő imádja ezt a fajta süteményt és ilyenkor eperszezonban szoktam készíteni egy kisebb változatot. Ez most szép nagy adag lett, de nem baj, mert hatan voltunk rá és még másnapra is maradt mindenkinek egy szelet, úgyhogy 12 nagyszeletes toráról van szó. Biztosan kevesen állnak neki tortát sütni, de megsúgom ez egy pofon egyszerű recept és ma ugyanezt újra legyártottam délelőtt! :)Bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki egy nagyobb baráti összejövetelre, nagy sikere lesz vele!



Hozzávalók a tésztához:4 tojásos (26-27 cm átmérőjű tortalaphoz)200 g cukor+ 80 g a habba350 g liszt1,5 dl olaj1,5 dl tej4 tojás (darabja héjastól kb. 70 g-os legyen, ha kisebb akkor többet használjunk!)1 cs sütőporpár csepp citromléKrém:2 cs. eperpuding (Dr. Oetker)6 dl tej8 ek. cukor----------------------------100 g puha vaj100 g mascarpone (Szarvasi) (lehet ehelyett is vajat használni, ha olcsóbban szeretnétek)2 evőkanál porcukorTetejére és az oldalára díszítésnek:fél liter tejszín3 evőkanál porcukor2 kis csomag Dr.Otker habfixáló-----------------------------eperszemekDr.Oetker piros tortazseléTortalap elkészítése:Mérjünk ki mindent.Egy edényben a lisztet a sütőporral,másik jó nagy edénybe a cukrot tejet, olajat, tojássárgát,harmadik edénybe a tojásfehérjét csipet sóval, pár csepp citromlével,és egy negyedik tálkába, 80 g cukrot, amit a habhoz teszünk majd.Első lépésben a tojásfehérjét felverjük egy kicsit, majd a cukorral kemény habbá verjük.Hamarabb verődik a hab, ha a tojás szobahőmérsékletű.Ezután kézi habverővel összekeverjük a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort.A sütőporos lisztet szakaszonként rászitálva szintén belekeverjük.Ezután robotgéppel magas fokozaton 2-3 percig keverjük.Tegyünk a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel beledolgozzuk.Addig ismételjük, míg el nem fogy a hab. Jól keverjük el, és a tál oldaláról is dolgozzuk bele a sárga krémet!Ezután tortaformába (26 cm) tesszük, aminek az aljára már vágtunk sütőpapírt. A forma oldalára húzogassuk
fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a végeredmény.175 fokon süssük aranybarnára, és mindenképpen végezzünk tűpróbát.Nekem kb. 60 percig sült a tortaformában és félidőben a tetejére sütőpapírt terítettem. A második felvonást egy tepsiben sütöttem és az már 35 perc alatt megsült, gondolom mert nagyobb volt a forma. Tehát 30 perc után mindenképpen nézzünk rá és tegyünk tűpróbát.

Krém elkészítése:A pudingport, tejjel, cukorral folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.A vajat a mascarponeval cukorral habosra keverjük.A pudinghoz csak akkor keverjük, ha az már langyosra hűlt!Összeállítás:A tésztát vágjuk vízszintesen ketté a felső lapot tegyük egy szép tálra, hogy ne akkor kelljen átemelni a kész remekművet, ha már elkészült.Kenjük el rajta az eperpudingos krém felét. Vágjunk rá eperszeleteket, kicsit nyomkodjuk is bele.Takarjuk be a másik (alsó) tésztalappal, úgy, hogy a sima alsó része legyen felül, majd kenjük rá a maradék krémet.A tejszínhabot a habfixálón lévő utasítás szerint kemény habbá verjük, majd csillagcsőrös habzsákkal kidíszítjük a tortát.Érdemes a torta szélét dísztíteni habbal és a közepére halmozni az eperszemeket, hogy amikor majd leöntjük a tortazselével, a tejszín felfogja és nem csorog le körbe.A tortazselét az tasakon lévő útmutató szerint készítjük.Tortaalap recept még mindig Kiskuktától, mert egyszerűen tökéletes és elronthatatlan! :)
Jó étvágyat!