Túrós stollen

  • 2013.12.07.
  • 5

A Stollen egy közkedvelt német karácsonyi sütemény, a bepólyált kis Jézust szimbolizálja. Nálunk a gyümölcskenyérhez hasonlít a legjobban. Készülhet élesztővel és sütőporral, én ez utóbbi készítettem, sőt ebben a tésztában túró is található. Először sütöttem, féltem is tőle, de megint nem csalódtam, mert amibe én ránézésre beleszeretek az általában valóban finom lesz. A receptet egy Antikváriumból rendelt karácsonyi dr.Oetker-es könyvből van. Hogy miket találok! :)))Nagyon örülök, ha kipróbáljátok! :)
Hozzávalók:300 g csemege mazsola150 g aszalt szilvarum500 g liszt1 csomag sütőpor130 g cukor1 csomag vaníliás cukor1 teáskanál mandula kivonat200 g puha vaj250 g túró200 g hámozott darált mandula2 tojás1-2 evőkanál tejfölkéshegynyi őrölt szegfűszeg, kardamom, gyömbér, szerecsendió és fahéj(nálam ezek kimaradtak)50 g kockákra tört étcsokoládé100 g aszalt sárgabarack négyfelé vágva250 g marcipán Tetejére:80 g olvasztott vaj50 g porcukor
Elkészítés:A mazsolát és a négyfelé vágott szilvákat leöntjük rummal, annyira, hogy ellepje, majd egy éjszakára ázni hagyjuk.Másnap a sütőt 220 fokra előmelegítjük.A lisztet, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot és fűszereket összekeverjük, majd a vajjal szétmorzsoljuk. Hozzáadjuk a túrót a tojásokat, a mandulát, mandulakivonatot és elkezdjük összeállítani a tésztát, ha szükséges tejföllel lágyíthatjuk. Nehezen áll össze, ezért mikor nagyjából már összegyúrtuk, borítsuk enyhén lisztezett felületre és gyúrjuk addig míg szépen összeáll.Téglalap alakúra nyújtjuk, majd a lecsepegtetett aszalványokat, csokoládét, sárgabarackot rászórjuk és belenyomkodjuk a tenyerünkkel. Feltekerjük, a széleit bedolgozzuk, hogy a gyümölcsök ne potyogjanak ki, majd újra kinyújtjuk, nem kell nagyra, csak, hogy a rúddá sodort marcipánt bele tudjuk tekerni.A feltekert rudat a tetején a közepétől kicsit jobbra megnyomjuk a sodrófával és kialakítjuk a stollen formát, de hagyhatjuk szép hengeresen is.180 fokra visszavéve a hőfokot, 60 perc alatt pirosra sütjük.Még forrón átkenjük vastagon az olvasztott vajjal, majd megszórjuk bőven porcukorral, kb. 10 perc múlva újra ismételjük ez a műveletet.
Jó étvágyat!