Zserbó torta

  • 2013.10.13.
  • 3

16 éve sütöm ezt a zserbót Horváth Ilonától, és még sosem raktam fel ide csak a mákos változatot. Úgy gondoltam a közelgő ünnepek miatt éppen aktuális, hogy felkerüljön a blogra. Csak, hogy ne legyen olyan mindennapos, ezért a rég vágyott tortaformában készítettem el. Gondolom nem kell bemutatnom, mert kevés olyan ember létezik aki ne ismerné és ne szeretné. :)Hozzávalók a töltelékhez:350 g liszt1 tojás50 g cukor150 g puha zsír vagy 200 g puha vaj1 dl tej10 g élesztőcsipetnyi sütőporcsipet sóHozzávalók a diós töltelékhez:150 g darált dió120 g cukorsok(!) barack lekvárCsokoládémáz:100 g cukor30 g kakaópor30 g vaj
Elkészítés:Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.A puha zsírt a liszttel elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval meg az élesztős tejjel tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán könnyebben összeállíthatjuk, közben ha kívánja még lisztezhetjük.3 egyenlő részre osztjuk a tésztát.26 cm-es tortaformát jól kivajazunk.Erre a méretre nyújtunk egy lapot és kibéleljük vele a formát.Vastagon (félujjnyi!) megkenjük lekvárral majd megszórjuk a cukros diókeverék felével.Erre megy a második lap, majd lekvár és cukros dió, végül a harmadik lappal beborítjuk.Szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük egy órát.Sütés előtt szurkáljuk meg a tetejét villával.Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 40 percig. Egyenletes világospirosra sül a teteje.Ha kihűlt bevonjuk az összeolvasztott kakaós mázzal, vagy olvasztott csokoládéval.


Ezt tavaly ősszel készítettem, de nem emeltem ki akkor külön az oldalon,most megmutatom nektek közelebbről, hogyan lehet egy kisebb dunsztosüvegbőlszép hangulatos gyertyatartót kreálni.Nem kell hozzá más csak egy kisebb lekváros üveg és madeira vagy csipke szegőszalag.Ragasztópisztollyal rögzítettem, akár az egész üveget is körbetekerhetjük vele.
Jó étvágyat a süteményhez!