Rugelach - diós és csokoládés

  • 2013.10.12.
  • 9

Mese a csodálatos süteményről... (részlet)








"Ünnepi asztal, dús minden jóval.








Sütemény, kifli, finom kuglóffal.








Ették, csak ették friss kakaóval.








Este nem kellett már altatódal.








Mámoros, édes, pimasz, szép képek








Annyira, igen, annyira szépek.








Lecsukott szemmel látja a lélek.








Elhessegetni nem szabad. Vétek."










































(Bobby Leng)Ez a csodálatos sütemény, amit fenséges tekercsnek is hívhatunk, a zsidó ünnepeken kerül asztalra, mintegy megkoronázva az előtte felsorakoztatott menüt. A töltelékbe akár marcipán, mogyoró, mandula, aszalt áfonya, gyömbér is kerülhet. Létezik már élesztős változata is, ami inkább hasonlít édes croissant-ra. Nem ragozom tovább, érdemes rögtön dupla adaggal indítani, mert páratlanul finom.Tészta hozzávaló 16-24 darabhoz:120 g Mascarpone vagy natur Philadelphia120 g vaj40 g kristálycukor170 g simaliszt1 csipet sóDiós töltelék:40 g kristálycukor25 g mazsola40 g durvára tört dió1 mokkáskanál kakaópor (a kakaó helyett fahéjat is tehet aki szereti)baracklekvár a kenéshezCsokoládés töltelék:1 mokkáskanál kakaópor40 g kristálycukor30 g minimum 53%-os étcsokoládé(+ 1 mokkáskanál fahéjat is tehet aki szereti)olvasztott vaj a kenéshezA kenéshez:1 tojássárgája + pici tejElkészítés: A krémsajtot a vajjal, cukorral habosra keverjük. Jobb ha géppel mert akkor nem olvad annyira a massza.Ezt a vajas krémet a liszttel és sóval jól összegyúrjuk lisztezett gyúródeszkán. Folpackba csomagolva min. 1 órára a hűtőbe tesszük, de előző nap is elkészíthetjük.Diós töltelékhez összekeverjük a cukrot, a kakaót, a mazsolát és a durvára vágott diót.Csokoládés töltelékhez a kakaót a cukorot és a durvára vágott csokoládét összekeverjük.A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A lehűtött tésztát kétfelé vesszük, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe.Másik feléből lisztezett deszkán 25-28 cm átmérőjű kört nyújtunk.Ne ijedjünk meg ha kicsit a szélei törnek, lisztet használjunk a tetejére is nyújtás közben.A kinyújtott tésztát megkenjük a lekvárral és eligazítjuk rajta a diós tölteléket, jól nyomkodjuk is rá.Pizzavágóval kedvünk szerint 8 vagy 12 cikkre vágjuk, feltekerjük őket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.A másik tésztát is kinyújtjuk, olvasztott vajjal jól megkenjük és a csokoládés töltelékkel megszórjuk, majd rányomkodjuk. Szintén cikkekre vájuk, tekerjük.A tetejüket 1 tojássárga és pici tej keverékével lekenjük, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük.A tepsiben hagyjuk kihűlni és csak utána tegyük tányérra, mert különben szétesik annyira puha!Készítsünk asztaldíszt a következőképpen, egy szép csészébe töltsünkillatos kávészemeket és a tetejére ültessünk egy mécsest!Nagyon hangulatos! ☺ Forrás: desszert.eu