Háromféle édesség - Váncza recept

  • 2013.09.29.
  • 8

Újabb gyöngyszem a könyvből, mégpedig azért mert Mónika a Nagy Váncza projekt során ezt találta a legfinomabbnak és tulajdonképpen nekem a mák és a dió nagy kedvenceim.Nálam fél adaggal készült és 18 cm-es formában, de itt a receptben az eredeti mennyiséggel írtam le. Szerintem egy négytagú családnak bőven elég a féladagos is.Annyit változtattam, hogy a töltelékekbe narancslekvár, méz és darált keksz is került, pont mint a bejglim mennyei töltelékeibe.Nem bonyolult elkészíteni, igaz a leírás annak tűnhet, viszont a sütési idő eltalálása igen nehéz, mivel nem látunk bele és ezzel én is rendesen megjártam. Ennek ellenére ajánlom kipróbálásra mert nagyon finom és karácsonyra szerintem kiválthatja a bejglit és a zserbót is! :)Hozzávalók a tésztához:500 g liszt1 csomag (12 g) sütőpor250 g porcukor300 g vaj2 egész tojás1 tojássárgája1 csomag vaníliás cukorMáktöltelék:250 g darált mák1-2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)2 evőkanál darált keksz1 evőkanál akácméz1 evőkanál narancslekvárpár evőkanál tejDiótöltelék:250 g darált dió1-2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)2 evőkanál darált keksz 1 evőkanál akácméz1 evőkanál narancslekvárpár evőkanál tej+ Lekvár a lekváros réteg kenéséhezElkészítés:A mák és diótöltelékhez a hozzávalókat külön kis lábosban összefőzzük annyi tejjel, hogy lágy krémes állagú legyen, majd mindegyiket félretesszük hűlni, még ezalatt szilárdulni fog.A sütőt 180 fokra, nálam a gázsütőt 3-as fokozaton előmelegítjük.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 részre osztjuk.Mindegyiket kb. 22-23 cm-es kapcsos tortaforma átmérőjűre nyújtjuk. (A féladagnál 18 cm-es tortaformát használtam.)A formába helyezünk egy kinyújtott tésztalapot és rákenjük a máktölteléket.A töltelékek legyenek kihűlve és, ha túl szilárd lett volna akkor kicsi tejjel lágyíthatjukA máktöltelékre tésztalap jön, ezt pedig megkenjük lekvárral.Újból tésztalap, majd a diótöltelék és végül az utolsó tésztalap amit párszor megszurkálunk egy villával..180 fokon 60-70 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje tegyünk rá sütőpapírt. Nagyon nehéz eltalálni az időt, mert az alját nem láthatjuk, így jártam én is 50 perc sütésnél, folyós maradta közepe.Jó étvágyat!

Címkék

Torta Dió Linzer Mák