Főispánné remeke - Váncza recept

  • 2013.08.17.
  • 1

Megmondtam, hogy hozok még Váncza receptet, de egy kicsit megkéstem vele. Erre is azért került sor, mert Mónika sorban süti a "A mi süteményeskönyvünk" receptjeit és végre képet is kapunk ezekről a finomságokról. A fotókat én nagyon hiányoltam az új kiadásból, mert vizuális alkat vagyok és szeretem látni, hogyan fog kinézni egy édesség, sőt már ránézésre tudom, hogy szeretni fogom vagy sem. Nem tévedtem ezt bizony szeretem, szeretjük. Hajni és Zoli is megsütötték és azt hiszem a végső lökést tőlük kaptam.Hozzávalók 24x40 cm-es tepsihez:20 dkg zsír3 tojás szétválasztva1 csomag sütőpor150 g kristálycukor (nálam eritriol)1 kezeletlen citrom héja és leve500 g liszt (nálam fele sima fele zabliszt)1 cs. vaníliáscukor (nálam kimaradt)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~+ 150 g porcukor a tojásfehérje felveréséhezmeggylekvár, nálam szilva volt xilittel+ 1 tojássárgája a rács lekenéséhez
Elkészítés:Az utolsó tétel 150 g porcukor, és a tojásfehérjék kivételével, a többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, ha nem állna össze a tészta akkor tehetünk hozzá tejfölt, kefirt vagy joghurtot.A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A tészta egyharmadát tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütőformába helyezzük.Megkenjük vastagon lekvárral, majd a 3 tojásfehérjéből és 150 g porcukorból vert, fényes, kemény habbal is beborítjuk.A maradék tésztát kinyújtjuk és derelyevágóval csíkokat vágunk belőle és berácsozzuk a sütemény tetejét, majd tojássárgával lekenjük, de ez el is hagyható, mert a recept sem tartalmazza.180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, inkább barnuljon meg jól a tetején a tészta, mert a közepe alul könnyen nyers maradhat!
Jó étvágyat!

Címkék

Linzer Zabliszt