Banántorta - Blogkóstoló 9. - fehér liszt és cukormentes

  • 2013.06.18.
  • 0

Rubin konyhájában van jelenleg a Blogkóstoló 9. játék helyszíne, és annak ellenére, hogy nincs időm manapság a blogra, bevállaltam! Gaby hidd el nem azért, hogy minél több munkád legyen, csupán csak annak okán, hogy nagyon megkedveltelek és a facebook-os „Édességrajongók klubja" oldalad nagyon a szívemhez nőtt! :) Próbáltam igyekezni, remélem még az "időben" kategóriában vagyok! :)))Megint csak beigazolódott, hogy az egészséges az nem egyenlő az éppen elmegy vagy ehetetlen kategóriával. (szó ismétlésért bocsánat! :-) ) Dinát kaptam páromul és elsőre kicsit megijedtem, hogy a gyönyörű tortáit én aztán sosem tudom klónozni, de mikor jobban végigböngésztem a blogot, már inkább a bőség zavarával küzdöttem, mert annyi jó receptet kipróbáltam volna! Aztán erre a banános csodára esett a választásom és mivel köztudott, hogy mostanában nem igen sütök vagy, ha igen akkor is csupa reform alapanyaggal, így ezt is átalakítottam egy kicsit. Isteni lett, méghozzá annyira, hogy nyáron még jó párszor össze fogok dobni hasonlót, mert gyorsan elkészül a látszat ellenére! A piskótalapot akár előző este is kisüthetjük, így még gyorsabban elkészül.
Tészta hozzávalói 23 cm átmérőjű tortaformához:4 tojás4 csapott evőkanál xilit4 enyhén púpozott evőkanál teljes kiőrlésű zabliszt1 teáskanál sütőporKrémhez:2 banán1 csomag banánízű pudingpor – nálam vanília, mert életem során sajnos még sosem találkoztam banán ízű pudingporral :-)5 evőkanál xilit3 dl kókusztej vagy mandulatej15 dkg puha vaj1 kávéskanál citromlélimonádé a lapokra (0,5 dl víz, 1/2 evőkanál citromlé, 1/2 evőkanál xilit összekeverve)Elkészítés:A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaformát sütőpapírral béleljük.A tojásokat a xilittel kb. 10 percig folyamatosan verjük, míg gyönyörű magas, stabil, de könnyű habot kapunk.Ezután egy szilikonlapát segítségével, szakaszonként beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.A formába simítjuk, majd kb. 25 perc alatt készre sütjük.A hűvös járólapra letéve a formában hagyjuk kihűlni.A pudingot, 3 evőkanál xilittel és a tejjel megfőzzük, hideg vízbe állítva, kevergetve kihűtjük.A puha vajat a maradék 2 evőkanál xilittel habosra keverjük majd a kihűlt pudinggal is összedolgozzuk végül az egyik banánt péppé törve és az 1 kiskanál citromlevet szintén hozzákeverjük.A piskótát 2 lapba vágjuk, az alsó lapot megöntözzük limonádéval, a krém jó felét rásimítjuk és a másik banánt felkarikázva, kirakjuk vele. A maradék limonádéval egy ecset segítségével átkenjük a banánokat (nem fontos), majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejére kenjük a maradék krémet, majd pirított mandulalapokkal megszórjuk, de olvasztott csokoládéval is meglocsolhatjuk.1-2 órára tegyük hűtőbe, hogy szépen összeálljon és könnyen szelhető legyen.
Jó étvágyat!