HACHIS PARMENTIER, Francia rakottas - Blogkóstoló 7-re

  • 2013.02.05.
  • 6

Készültem! :) Blogkóstoló 7. Vikvinél, erre választottam Kisilditől ezt a könnyű ebédnek valót. Azóta már készült újra, méghozzá a gyerkőcök szülinapját ünneplő vendégeknek, köret gyanánt, darált hús helyett, olajon futtatott hagymával. Nagyon finom és különleges, nem is gondolná az ember, hogy ilyen alap ételekkel mennyi variáció lehetséges. Egy picit változtattam, az itthon fellelhető alapanyagokhoz igazodva. Remélem nem baj... :)Egyébként ez az étel a franciák húsos-burgonyás rakottas étele, pont olyan kedvencük, mint nálunk a rakott krumpli. És mivel én azt is imádom, így biztosra vettem, hogy ezt is imádni fogom! :)Nézzétek milyen guszta! :))Húsos réteghez:500 g darált hús, nálam sertéscomb1 nagy fej vöröshagyma1 evőkanál kókuszzsír1 kiskanál házi ételízesítő1 evőkanál petrezselyem1 mokkáskanál pirospaprika3 evőkanál tejföl1 tojás1 tejben áztatott zsemlesó, borsKrumplis réteghez:7 db közepes krumpli1 evőkanál teavaj200 g reszelt trappista sajttejsóElkészítés:A krumplikat megpucolva és felkockázva feltesszük főni.A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük a zsíron, majd hozzákeverjük a darált húst a házi ételízesítőt, a pirospaprikát, a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig sütjük. Ezután fedő alatt takarékon puhítjuk egy 10 percig, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.A zsemlét áztassuk be tejbe.A sütőt 190 fokra előmelegítjük.Ha a krumpli megfőtt, öntsük le róla a vizet és krumplinyomóval törjük össze adjuk hozzá a vajat a sót és annyi tejet, hogy krémes masszát kapjunk. Dolgozhatunk habverővel is.1 tojást kicsit felverünk a 3 evőkanál tejföllel és a kinyomkodott zsemlével összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a kihűlt hússal összekeverjük.Egy jénai aljába simítjuk a krumplipüré felét, arra ráigazítjuk a húsos réteget, megszórjuk a reszelt sajt felével és befedjük a maradék krumplipürével. A tetejére szórjuk a maradék sajtot és a sütőben aranyszínűre sütjük.Salátával ettük, ami jégsalátából, retekcsírából és balzsamecetes joghurtöntetből állt.Jó étvágyat!