Kenyér és kuglóf

  • 2013.07.23.
  • 1

Péntek reggel 9 óra, Balatonalmádi. Kígyózó sor a Baross utcán Szabó Gyula sütödéje előtt. Mire belépek az üzletbe, már elfogyott az összes kenyér, csak kuglóf maradt. Sebaj, akkor legalább azt viszek, a gyerekek imádni fogják! Nincs elég apróm. Sebaj, jövök én holnap is, majd megadom!
Szombat reggel 7 óra 30 perc. Ismét hosszú sor. Ajaj, megint el fog fogyni a kenyér… Pedig este lecsó készül bográcsban. Ahhoz pedig Szabó kenyér dukál!
Senki nem siet, a várakozó vendégek megbeszélik a hétvégi ebédmenüt, az iskolakezdés nehézségeit, és a pékséget ma üzemeltető Szabó Éva is mindenkihez szól néhány kedves szót kenyércsomagolás közben. Szinte észre sem veszem, olyan hamar elrepül az a 10 perc, amíg belépve a kicsiny pékségbe meglátom, hogy van még kenyér!

Kevés élesztővel, több kovásszal készült, kézzel és nagyon sok törődéssel dagasztott, fatüzelésű kemencében sült kenyér. Egyszerű, nincsenek kimondhatatlan olasz fantázianevek, nincsenek flancos magvak, de egy hétig is friss marad, illetve maradna, ha ugyan maradna belőle…
Nem bírok ellenállni egy sajtos pogácsának sem, a szemközti piac felé tartva elmajszolom.
Érdemes volt korán felkelni.
Éva nénit tartsa meg az Isten jó egészségben, hogy sokáig élvezhessük még a kenyerét!

 
Szabó pékség
Balatonalmádi, Baross Gábor út 43. Tel.: +36 (88) 439-190
Nyitva tartás: keddtől szombatig 6-11 óráig (9 óra előtt érdemes érkezni, utána már csak a szerencsében bízhatunk)