Áfonyás sajttorta Nigellától

  • 2016.01.01.
  • 5

Boldog, békés, vidám új évet kívánok minden kedves olvasómnak!A mai ebéd ünnepire sikeredett, hiszen ünnep van, nem? Amennyire utálom a Szilvesztert, annyira szeretem az új év kezdetét. Ilyenkor az ember tele van tervekkel, fogadalmakkal, hogy majd így és nem úgy...aztán persze alábbhagy a lendület, de sok minden megmarad. És a változás jó, főleg ha ez magunktól indul el, mert mi akarunk változni, változtatni. Több cél, terv, elhatározás kavarog bennem, amit a hétvégén papírra is vetek, ha semmi nem lesz belőle, legfelejebb év végén mosolygok egyet rajta.Visszakanyarodva a mai ebédhez, lencsekrémleves kolbács chipsszel, egyben sült sertés és szűzérmék sült zöldségekkel és a korona, az áfonyás sajttorta.Annyi receptet kipróbálok innen-onnan, de mindig rá kell jönnöm, ha sajttorta, akkor Nigella. Ennyi a szöveg, jöjjön a recept!Hozzávalók egy 23 cm-es tortaformához:250g keksz, 75g puha vaj, 700g krémsajt, 4 tojás, 1 tojássárgája, 125ml zsíros habtejszín, 2 ek. kukoricaliszt, 1 tk. vanília kivonat, 4 ek. rumAz áfonyás öntethez:175g vörös áfonya (lehet friss, aszalt, fagyasztott), 250ml víz, 200g cukorKezdjük a kekszes alappal.A kekszeket tegyük a késes robotgépbe és törjük morzsásra. Ez persze megoldhatjuk, ha zacskóba tesszük és sodrófával apróra törjük, egyben terápiás módszer is....Adjuk hozzá a vajat és dolgoztassuk addig a gépet, míg össze nem áll. Ha kézzel dolgoztunk eddig, simán keverjük össze, majd tapogassuk a tortaforma aljára, egyenletesen.Amíg elkészítjük a krémet, mehet a fagyasztóba az alap pihenni.Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A krémsajtot, a cukrot, az egész tojásokat, a plussz sárgáját, a tejszínt, a kukoricalisztet, vanília kivonatot és a rumot tegyük a robogépbe, és dolgozzuk simára. Kézzel (igen, megint ezzel jövök) simán keverjük össze a dolgokat, hogy csomómentes legyen.Vegyük ki a fagyról a tortaformát és alufóliával több rétegben tekerjük, csomagoljuk körbe az alját. Ez azért fontos, mert vízfürdőben fog sülni a tortánk és nem szeretnénk, ha a víz beszivárogna.Ha ez megvan, az illatos, sajtos masszát öntsük rá a kifagyott alapra. A "szigetelt" tortaformát állítsuk egy magas faló tepsibe és öntsük köré annyi forró vízzel, hogy a forma feléig érjen.Irány a sütő, kb. 1- 1 negyed órára.Mivel minden sütő más, nézzük rá 45 perc után, nincs e kész. Ha már csak a közepe remeg egy kicsit, na akkor jó!Vegyük ki a vizes tepsiből, addigra a víz valószínűleg elpárolog, és hagyjuk kihűlni. A legjobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, de ha erre nincs mód, pár óra akkor is kell neki.Addig elkészítjük a vörösáfonya öntetet!Egy kisebb lábosba szórjuk a cukrot, vizet, az áfonyát és felforraljuk. Ezután addig gyöngyöztetjük, míg az áfonyaszemek meg nem telnek, ha aszalt áfonyával dolgoztunk, ez kb. 10-15 perc. Én ennél a desszertnél abból készítettem.Ha jónak ítéljük, takarjuk le, ez idő alatt szépen besűrűsödik a cukorszirup.Ha összeállna, mielőtt tálalás előtt rátesszük a tortára, kicsit langyosítsuk fel, hogy még folyós legyen és mehet is a tortánk tetejére. Ha kicsit lecsorog az oldalára, attól még izgalmasabb, méginkább "buja " látványt kelt, hogy Nigella szavaival éljek!Sajttortára fel! Ki ne hagyjátok!Jó sütést!Anna- a recept: Nigella Lawson: Nigella ünnepi lakomái c. könyvből van -