Nutellás kukacok és a "Halloween tudtadte?!"

  • 2015.10.28.
  • 7

Fotó: Bake! AnnVisszatértem egy hét után. Leterített egy jó kis torok- és hangszálgyulladás:(Még tart, de már kifelé bandukolok belőle. Nálunk mindig a gyerekek hozzák haza, akik kb. 2 nap alatt kiheverik, én meg benne vagyok 2 hétig... igazságtalan. Na jó, túlzás lenne azt állítani, hogy végig feküdtem ezt a pár napot....de mikor muszáj volt, pihentem....és az már nagy bajt jelent! De minden jó, ha vége jó, Halloween-re meggyógyulok!Fotó: internetA szó jelentése egész pontosan, az All Hallows, azaz a mindenszentek előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet, a nyár végét.Hitük szerint ugyanis, ezen a napon tér vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőben haltak meg és azóta állatok testében "léteznek", de megfelelő áldozatok bemutatásával átkerülhetnek a mennyországba. Hiszen aznap a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek addig barangolnak, míg meg nem találják egykori lakóhelyüket és megpróbálnak visszatérni a földi világba.Fotó: internet Jacknek (Jack Lantern), a töklámpásnak nagy szerepe van ebben, mert távol tartja a gonosz szellemeket, másrészről ezzel világítottak a halott szellemnek, hogy hazataláljon.Ma már inkább jó móka ez az éjszaka (...reméljük....), főleg a gyerekeknek buli, hiszen ijesztő ruhába öltöznek, kifestik magukat és a bárhova becsöngethetnek: "sütit vagy csalunk - Trick or Treat!" felkiáltással. Aminek a tartalma végülis csak annyi, hogy ha nem kapunk édességet, bajba kerülsz.....és ezen az éjszakán az ilyen kijelentéseket komolyan kell venni:)!És a faragott töklámpás csak világít....Fotó: internetA mi Mindenszentünk, ami november 1-jén van (!!!!), a szeretteinkért való gyertyagyújtás szép és meghitt családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek hallhatatlanságába vetett hit a legfontosabb.És ez a külföldről átvett szokás nem is fogja ezt megváltoztatni, hiszen egy teljesen más napon van, talán egy kicsit oldja a szomorúságot az elvesztett szeretteinkért, akikért ugyanúgy imát mondunk november 2-án, a Halottak Napján.
Az iskolában ma halloween-i tea délutánt tartanak a gyerekek, oda késztettem ezeket a kis Nutellás kukackákat, amit én csak "egy kupac kukacnak" neveztem el.
A recept napok óta kering az interneten, nem lehetett, nem elkészíteni. Az ízéről bevallom nem tudok nyilatkozni, mert a kisfiam megtiltotta, hogy megkósoljuk, hisz ez az Ő osztályába készült! Milyen már...?!Hozzávalók egy kupac kukachoz:600g liszt, 20g élesztő, 2 dl tej, 150g méz, 2 tojás, 1 csipet só, 100g puha vaj+Nutella a töltelékhezA tejet meglangyosítjuk egy teáskanál mézzel, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk és megvárjuk, hogy felfusson.Addig a lisztet átszitáljuk a sóval, hozzáadjuk a puha vajat, a maradék mézet, 2 tojás és a felfuttatott élesztőt.Sima tésztává dolgozzuk, kevés olajjal kikent tálba tesszük, letakarjuk és kb. 40 perc alatt megkel.Miután megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát és elkezdjük először elfelezni, majd negyedelni, és így tovább ....szóval kialakítani a (lehetőleg egyforma) kis gombócokat, amiből majd a kis kukackák készülnek. Nekem kb. 32 db kis gombóc jött ki, de lehet még kisebbekre is készíteni őket, akkor ugye szaporább a tészta.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A kis gombócokból ovális vagy téglalap alakú tésztát nyújtunk, aminek a felét hosszában megkenjük a Nutellával, a másik felét bevagdossuk, becsíkozzuk. Majd a Nutellás felénél fogva feltekerjük.A végét összecsípjük és arra figyeljünk, hogy a vágott csíkocskák alulra kerüljenek, ne kunkorodjon fel sütés közben.A nyújtásnál ha kell kevés lisztet használjunk, de jó a tészta, nekem nem nagyon kellett.Fotó: Bake! AnnFotó: Bake! AnnFotó: Bake!AnnFotó: Bake! AnnMiután kialakultak a bájos kukacok, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket, forgatjuk, csavarjuk, ahogy nekünk tetszik és megsütjük kb. 15 perc alatt.Mikor szép aranybarna, kész! Egyik tepsi a másik után.Ha van kedvünk játszani, még kis szemeket is rajzolhatunk nekik olvasztott csokiból.....nálam ez kimaradt, kreativitás ide vagy oda!Nagyon aranyosak, de annak ellenére pont megállják a helyüket ilyen "rémes" napon is, mégsem eszik az ember mindennap kukacot???Jó sütést!
Anna