Körtepálinkás - grillázs torta

  • 2015.10.11.
  • 4

Fotó: Bake Ann!Egy kérés volt, csokis ne legyen! Nem lett, lett helyette körtés, amit körtepálinkába áztattam ( és persze a krémbe is került...) és grillázs, hogy igazán jó
ropogós legyen.Anyukám idei szülinapi tortájáról beszélek, amire legnagyobb örömömre nagy sikert aratott. A díszítése rá jellemzően igazán csajos lett, de természetesen a saját krémjével beburkolva is nagy sikert arathatunk vele!Nem megijedni, belevágni, hajrá! Tortát sütni mindenki tud!!!Hozzávalóm egy 23 cm átmérőjű tortaformához:A piskótához:5 tojás, csipet só, 150g cukor, 180 g liszt, 1,5 tk. sütőpor, 0,85 dl tej, 0,85 dl étolajA krémhez:
1 csomag vaníliás puding, 3 dl tej, 4 ek. cukor, 100g puha vaj, 2 cl körtepálinka (elhagyható!)A grillázshoz:200 g cukor, 100g darált dió vagy mandula, olaj+ 3 db körte A piskótával kezdjük.Fotó: Bake Ann!
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (nem légkeverés!), a tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a csipet sóval habbá verjük. Mikor már tartása van, hozzáadjuk a cukor felét és szép álló habot verünk belőle. Nem kell kőkeménynek lennie! Áttesszük egy tiszta tálkába.Ugyanabban az edényben folytassuk a piskóta készítését, nem kell mosogatni!A tojássárgáját a megmaradt cukorral kihabosítjuk, majd hozzácsorgatjuk a tejet és az olajat.A habosra kevert tojássárgás masszához szitáljuk a lisztet, a sütőport és csomómentesre keverjük egy spatulával. Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a felvert fehérjét, formába töltjük, az oldalát kicsit felhúzzuk körben és mehet is a sütőbe, kb. 35 percre.
Mindenképp ellenőrizzük tűpróbával a piskóta közepét, biztosan megsült e.

(Én minden tortámhoz ezt a piskótát használom. Természetesen ha nagyobbat készítek, arányosan emelem a hozzávalókat, ez a mennyiség a 23 cm-es tortaformára van kimérve!)Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet, hisz annak is ki kell még hűlnie.
A pudingot hagyományos módon megfőzzük, csak kevesebb tejben. A tetejét fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön és hagyjuk kihűlni.A grillázshoz a cukrot elkezdjük olvasztani egy serpenyőben, mintha karamellt készítenénk, majd a vége felé hozzászórjuk a darált diót, egyet-kettőt keverünk rajta, majd egy olajjal kikent tepsibe simítjuk. Hagyjuk megkötni.Mikor már kemény vagy megdaráljuk a grillázst (szerintem akkor túl finom szemcséjű lesz...) vagy terápiás módszerrel, egy nyújtófával apró darabokra törjük. Én ezt javaslom....főleg a nap végén, higgyétek el, jót tesz:)!A körtéket megpucoljuk, a magházat kiszedjük és felkockázzuk. A körtekockákat tetszés szerinti mennyiségű körtepálinkával meglocsoljuk és hagyjuk állni.Mikor a piskóta megsült, fejjel lefelé hagyjuk kihűlni egy vágódeszkán, akkor biztos szép egyenes lesz majd a teteje, ha visszafordítjuk. Ja és ne vegyük ki a sütőformából, abban hagyjuk kihűlni, teljesen (!) kihűlni.A krémhez a kihűlt sűrű pudingot átkeverjük a robotgéppel és több részletben hozzáadjuk a puha vajat is, kikrémesítjük. Beleszórjuk a grillázst és a pálinkás körte kockákat is. Ekkor még megküldhetjük plusz pálinkával, de ez már ízlés és természetesen "közönség" kérdése, hogy ki eszik majd belőle.Jön a torta összeállítása.A kihűlt piskótánkat visszafordítjuk, kivesszük a tortaformából és három karikára vágjuk.A krémet gondolatban 2 és fél részre osszuk, ha ezzel kenjük majd be a tortánk szélét is, akkor 3 részre! A "fél rész" mindenképp kell majd az oldalára.Ami a torta teteje lesz, az a karika kerül alulra.Megkenjük a krém ráeső részével, majd ráhelyezzük a következő karikát, krém és végül az utolsó piskóta karikával lezárjuk.A fent említett fél rész krémmel megkenjük a torta oldalát, eligazgatjuk rajta a krémet, hogy szép sima legyen és persze mindenhova jusson.Ha marcipánnal burkoljuk, mindenképp hagyjunk 2-3 ek. krémet, még kelleni fog!Na, most megy egy éjszakára a hűtőbe, hogy a torta "kifagyjon", ettől tartása lesz és szépen lehet majd burkolni vagy díszíteni.Marcipánosok másnap átkenik a megmaradt kevés krémmel, beburkolják a masszával, lehet díszíteni, kész!Ha krémmel díszítjük, a krémet mindenképp előtte habosítsuk ki, hogy szépen eldolgozható legyen.Igen, én is látom, jó hosszúra sikerült a recept leírása, de hát ez mégis csak egy torta!És bármilyen hihetetlen nagyon könnyen elkészíthető, semmi varázslat nincs benne!Csak az íze varázslatos....Jó sütést!
Anna