Ír almatorta Rachel Allentől

  • 2015.10.18.
  • 0

Fotó: Bake Ann!Ősz van, alma, dió, szőlő, szilva... Ebben a recepten az almáé a főszerep, meg a miénk, mert amilyen gyors, olyan finom. Forrón is teljesen más íze van,mint hidegen. De mind a két módon érdemes megkóstolni, mert nálunk kb. 10 perc alatt fogyott el. Egy olyan családban, ahol a gyerekek keresztet vetnek, ha gyümölcsöt látnak.... De ez az almatorta őket is levette a lábukról!Hozzávalók:225 g simaliszt, fél tk.sütőpor, 100g hideg vaj, 100g cukor, 1 tojás, 100ml tej, 2-3 alma, 1 tk. fahéj+2 ek. cukor, tejszínhabA sütőt előmelegítjük 180 fokra és vajjal kikenjük a kb. 25 cm - es sütőtálat.Fotó: Bake Ann!A lisztet átszitáljuk a sütőporral és a vajat belereszeljük, majd a kezünkkel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot, a felvert tojást és annyi tejet, hogy sűrű, de már-már folyékony tésztát kapjunk. Simára keverjük. Mint a sűrű palacsinta tészta, olyan legyen az állaga, de ne hígabb!A tészta egyik felét belekanalazzuk a sütőformánkba, elsimítjuk az alján.Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és úgy 2 cm-es kockákra vágjuk. A tésztára fektetjük őket,
megszórjuk 1 ek. cukorral, a fahéjjal és beborítjuk a maradék tészta masszánkkal. Arra figyeljünk, hogy mindenhova jusson, inkább kanállal adagoljuk rá, egyenletesebb lesz.Plusz egy kanál cukorral a tetejét is megszórjuk, hogy az szépen rákaramellizálódjon sütés közben. Mehet is a sütőbe kb. 40 perc alatt kész, mikor a teteje aranybarna és látjuk, hogy megsült, ropogós, kész is!A tejszínhabot kevés porcukorral keményre habbá verjük, amibe akár egy löttyintés almapálinkát vagy Calvadost is csorgathatunk:)A tejszínhabot a tetejére kanalazzuk, én még egy kis doboz mascarponét is kevertem a tejszínhabba, az még jobb tartást és persze ízt ad neki.Jó sütést!
Anna