Málnás sajttorta

  • 2015.03.15.
  • 5

Gyönyörű spanyol málnát kaptam a boltban. Bevallom, nem csinálok ebből akkora lelki kérdést, mint mostanában divat, hogy csak helyi málnát vásárolok. Ami szép és finom, az jöhet! Elég türelmetlen vagyok, nem vagyok hajlandó kivárni, míg a kertben érik vagy a piacon kapható.Szóval rögtön egy jó kis vasárnapi sajttorta jutott az eszembe, biztos nem lesznek mérgesek a fiúk. És tényleg:) Annyiban változtattam a recepten, hogy nem a klasszikus keksz és vaj lett az alja, hanem volt itthon (uram bocsá'...) kész, friss linzertésztám, amit mindenképp el akartam sütni. Hát ő lett az alja, de semmivel sem volt volt rosszabb, ezt garantálom!Hozzávalók 26 cm-es gyümölcstorta formához:A tésztához:1 csomag friss, hűtött, készen kapható linzertészta A sajtkrémhez:600g mascarpone, 200g cukor, 1 tk. vanília eszencia, 2 tojásA málnakrémhez:75g málna, 1,5 ek. cukorA linzertésztát kivesszük a hűtőből, addig előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A gyümölcstortaformát kivajazzuk, belesimítjuk a kitekert linzertésztát, úgy, hogy a sütőtál oldalára is jusson, ettől szép cakkos lesz, ha megsül.Letakarjuk egy sütőpapírral, babot szórunk rá és 10-12 perc alatt elősütjük, vakon sütjük a tésztát. Ez azért fontos, hogy sütés közben ne púposodjon fel és ne ázzon át. Ha megsült, kihűtjük.Addig elkészítjük a sajtkrémet.
A mascarponéhoz adjuk a cukrot, a vanília eszenciát és egy kézi habverővel kihabosítjuk. Nem kell a mixert okvetlen bevetnünk, nem fogunk sokat dolgozni.A krém közepébe ütjük egyenként a tojásokat, szépen eldolgozzuk őket, homogén állagúra.A kihűlt linzeralapra öntjük a sajtos masszát, párszor a munkalaphoz ütjük az alját, hogy a felesleges levegő távozzon belőle, így nem fog megrepedni sülés közben.A málnát kicsit szétnyomkodjuk, egy kisebb fazékban a cukorral együtt felforraljuk. Mikor már folyékony, egy szűrőn átpaszírozzuk, hogy a nemkívánatos magok fenn maradjanak és csak a finom, bíborszínű málnakrém jusson nekünk.
A még nyers, de betöltött tortára csorgatjuk, körbe körbe, majd egy fogpiszkálóval kihúzzuk a köröket a széle felé, így alakítjuk ki, kis csalással, az Eszterházi mintát. Nagyon mutatós az biztos!Na, ennél a résznél kellene a sütőtál szélét több rétegben alufóliával befedni, tepsibe rakni és köré önteni fél liter forró vizet,... de nekem nem volt otthon alufóliám....jellemző.A sütőformát simán betoltam, de a sütő aljába egy vízzel teli tálkát raktam, azzal párásítottam a sütőteret és így is szépen megsült:)Kb. 30 perc után takarjuk le a tetejét alufóliával (már akinek ugye van, ha nincs, sütőpapírral) , mert bizony megbarnul (ahogy a képen is látjátok:)))165 fokon 40-50 percig sütjük. Nem kell teljesen megsülnie, de azért ne is folyjon, hisz másnap reggelig még a hűtőben pihentetjük. Mikor kellemesen "pudingos" az állaga, kész!Másnap tejszínhabba, plusz málnával, csokiöntettel, vaníliafagyival, stb...tálaljuk.Hát igen, nesze neked fogyókúra, de egyszer egy héten jól kell lakni.....:(Jó sütést!Anna- a recept ötletért köszönet a Sütik Birodalma blognak -