Fish and chips

  • 2014.11.26.
  • 2

A Fish and Chips (hal és sültkrumpli) egy klasszikus angol "fogd és vidd" étel. De nem junk food! Ez (is) az angolok nemzeti eledele. Az eredete az 1860-as évekig nyúlik vissza, amikor még vasúton szállították a halat más városokba a keleti partról, ahol az árusok már alig várták arakományt. Legtökéletesebb választás hozzá a tőkehal, foltos tőkehal és a lepényhal, kisebb darabokra vágva. A lisztes tésztában megmártott hal falatkákat kisütötték - és a mai napig is így készül - forró olajban, amit sültkrumplival együtt kínáltak. A hagyományok szerint a halat és a krumplit megszórják sóval és maláta ecetet locsolnak rá. Szigorúan kézzel ették és ami a legizgalmasabb, újságpapírból. Na, jó az ételt védte azért egy zsírpapír is az újságpapír alatt, de így volt igazán "helyi"a falat.Manapság is betekerik, igaz újságpapír mintázatú, higiénikus csomagolóanyagba és favillát adnak mellé, hogy ne kelljen kézzel ennünk. :(Vannak helyek, ahol kiegészítik még zöldborsópürével, azaz mushy peas-szel.
Még néhány érdekességet összegyűjtöttem és jöhet végre a recept!- az Egysült Királyság krumpli fogyasztásának 10 százaléka, azaz 500 000 tonna a fish and chipsnél kerül feldolgozásra- Charles Dickens is említést tesz róla a Twist Olivérben- New Yorkban is található négy fish and chips bolt- Több mint 250 millió adag fogy el az Egyesült Királyságban egy év alatt- Ne feledkezzünk meg jótékony hatásáról, a fish and chips ellátja a szervezetet fehérjével, rosttal, vassal és különböző vitaminokkalFish and Chips 4 főre:500g tőkehal, 4 evőkanál liszt, 1 ek. kukoricakeményítő, 1 tojás, fél csomag sütőpor, 1 tk. só, kb. 1dl sör és kb.1 dl szóda, 1 kg C típusú krumpli, só, étolajA halat leöblítjuk, lecsepegtetjük és kb. 5 cm-es darabokra vágjuk.A lisztet összeszitáljuk egy keverőtálba a sütőporral, keményítővel és a sóval. Felöntjük a sörrel és még adhatunk hozzá szódát, de vigyázat, nehogy túl folyós legyen a tészta! A palacsinta tésztánál sűrűbbnek kell lennie, hogy a panír ráragadjon a hal darabkákra.A massza hozzávalóit simára keverjük, de ne keverjük ki belőle a szénsavat. Igazából a szénsav adja meg a ropogós állagát. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha jéghideg a tésztánk, így a forró olajban azonnal felhólyagosodik, roppanós lesz.190 fokos zsiradékban sütjük, oldalanként 3-4 perig.
Miután megsült papírtörlőn itassuk le a felesleges zsiradékot és már süthetjük is a krumplit, a megszokott módon.Még egy kis okosság a maláta ecetről, mert bizony nem használjuk mindennap a konyhában.Ez a fajta ecet malátából készül (nahát?!), a malátát összezúzzák, vízzel felmelegítik és sörszerű folyadékká erjesztik. Ezután acél- vagy műanyaghordókba, bükkfaforgácsra töltik.Ecetbaktériummal beoltják és néhány hétig hagyják, hogy az ecetsav kialakuljon.Ezután leszűrik, érlelik és karamellel színesítik.A malátaecetet savanyításra - főleg dióhoz- használják, de ami sokkal ismertebb, a Worchestershire-i mártás, szósz fő összetevője.