Kelt csokis csiga

  • 2014.10.08.
  • 4

Már mondanom sem kell, hogy ha kelt tészta, akkor Limara. Úgyhogy ezen ugorjunk is át:)Azért csokis, és nem kakaós, mert valamit elronthattam benne....Az úgy volt (...tisztelt bíróság...), hogy a könyvben találtam egy kis széljegyzetet, mi szerint, ha a kakaós csiga töltelékéhez a vajat, a porcukrot és a kakaóport krémesre keverve kenjük a kinyújtott tésztára, nem fog vágás közben kihullani belőle a lényeg. Hát én kevertem, de inkább rögökké állt össze...Nem baj, teljesen olyan lett így az íze, mintha csoki cseppeket raktam volna bele. Naná, hogy azt raktam, úgy akartam....- így utólag:)Hozzávalók 2 tepsi csigához:A tésztához:2,5dl langyos tej, 60g cukor, 25g élesztő,
csipet só, 1 tojás, 1 tojássárgája, 80g olvasztott vajA töltelékhez:70g olvasztott vaj, 100g porcukor, 70g kakaóporA tetejére sütés után:1 dl tej, 1 tk. vaníliakivonatMeglangyítunk 0,5 dl tejet, beleszórunk 1 tk. cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Letakarjuk és hagyjuk felfutni.Addig egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a csipet sót, a maradék cukrot. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük az egész tojást, a tojássárgáját, hozzáöntjük a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Én géppel készítettem, első körben dagasztottam kb. 10 percig. Először lájtosabb fokozaton, majd mikor szépen összeállt a tészta, már nem nyúlt, nem ragad az edény falához, kis adagokban hozzáadtam az olvasztott vajat. Mindig meg kell várni, hogy a tészta felvegye a hozzáadott zsiradék mennyiséget, csak utána adagoljuk hozzá a következő kanál vajat.A végén egy gyönyörű, fényes, inkább lágyabb tésztát kapunk.Enyhén lisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és hagyjuk kelni, kb. 45 percet.
Ez idő alatt a duplájára kel a tészta, óvatosan átfordítjuk egy lisztezett gyúrófelületre (azért írom így, mert én szilikon lapon gyúrom. Tiszta hülyeség, de nem tudok hozzáérni a gyúródeszkához, ahogy a jégkrémpálcikát sem tudom megfogni....áááá, gáz!).A vajas illatú tésztát 3 mm vastagra, és kb. 30x60cm-es téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük az előkészített 70g olvasztott vajjal, egyenletesen rászitáljuk a porcukrot és ennek a tetejére a kakaóport. A tésztát a bejglihez hasonlóan feltekerjük és éles késsel 2-2 cm széles szeleteket, csigákat, vágunk belőle.Előre odakészített, sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük őket, kis távolságot tartva egymástól (mármint a csigák között, nem köztem....), konyharuhával letakarjuk és még 30 percig kelesztjük őket.Addig a sütőt vígan bemelegítjük 180 fokra.
A megkelt csigákat a sütőbe küldjük és kb. 15-20 perc alatt, aranybarnára sütjük.És most trükk, trükk!!Felforrósítunk 1 dl tejet 1 tk. vaníliakivonattal és a még forró csigákat megkenjük vagy meglocsoljuk vele.Újabb öt perc a sütőbe, ezután egész biztosan visszaidézhetjük azt a békebelei, tejivós, ropogós kakaós csigát.Hát ezért érdemes....!Jó sütést!Anna