Cseresznyelekváros gombóc - GASZTROANGYAL

  • 2014.10.23.
  • 6

Imádom ezt a műsort! De gondolom sokan vagyunk így ezzel. Ez a recept ebből az évadból van, talán az első részben volt, már nem is tudom. Csak mikor itthon elhangzott az ukáz, hogy legyen szilvás-gombóc, szinte kikértem magamnak. Miféle szilvás?! Cseresznyelekváros!Hozzávalók sok gombóchoz:1 kg liszt, 2 kg krumpli, csipet só, cseresznyelekvárA krumplit meghámozzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Mikor kész, leöntjük róla a vizet és krumplinyomón áttörjük.Kicsit hagyjuk kihűlni, mert forrón nem tudunk vele dolgozni.Enyhén sózzuk és annyi lisztet szórunk hozzá, amivel jól gyúrható, nyújtható tésztát kapunk. A lényeg, hogy ne ragadjon, lehessen forgatni, vágni. Nekem nem kellett hozzá az egész kg liszt, kb. 800g-ot vett fel. De ez gondolom a krumplitól is függ.Mikor már szép sima, jól nyújtható a tésztánk, lisztezett felületen kinyújtjuk 1 cm vastagra, és kb. 8x8 cm kockákra vágjuk.
Minden kocka közepébe egy evőkanálnyi lekvárt teszünk, összecsípjük a négyzet széleit és gombócot formázunk belőle. Lefagyasztott vagy friss cseresznyével még turbózhatjuk az ízhatást, hogy a lekvárt megszórjuk vele!Forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, de csak annyit, hogy kényelmesen elférjenek. Mikor feljönnek a víz tetejére, magunktól vagy egy kis rásegítéssel, már csöpögtethetjük is le őket. Kb. 5 perc alatt meg is főnek és persze kicsit meg is nőnek:)Száraz serpenyőben egy bögre zsemlemorzsát lepirítunk 4 ek. cukorral és 2 tk. fahéjjal. Mikor már szép piros, kész! Nehogy odaégessük, mert keserű és nagyon büdös tud lenni:)A gombócokat olvasztott vajjal, mákkal, vanília szósszal is meglocsolhatjuk.Jó főzést!Anna