Kelesztés nélküli kakaós és mandulás csiga

  • 2014.09.02.
  • 2

Elkezdődött az iskola, remek tízórainak tűnt ez a recept! Miután nagyon gyors, jóformán csak a sütési idő, ami nyom a latban, akár reggelinek is el tudom képzelni. Az íze, mintha valamelyik Pogibárból jött volna:) A hozzávalók is elenyészőek, jóformán az elhasználó kategóriába sorolnám.Hozzávalók kb. másfél tepsi csigához:A tésztához:250g túró, 250g liszt, fél csomag sütőpor, fél dl tej, 5 ek. olaj, 100g porcukor, csipet só+a nyújtáshoz lisztA kakaós töltelékhez:3 ek. cukormentes kakaópor, 2 ek. porcukor vagy kristálycukor, 2 ek. olvasztott vajA mandulás töltelékhez:70g mandula, 3 ek. porcukor, 2 ek. sárgabaracklekvárA túrót a porcukorral, tejjel és az olajjal összekeverjük elektromos mixerrel vagy robotgéppel. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet és a csipet sót, majd összegyúrjuk.Lisztezett deszkára sodorjuk, az alját és a tetejét is meghintjük liszttel, hogy ne tapadjon, könnyen gyúrható legyen.Mikor már jó állagú a tésztánk, két részre vesszük és kb. fél cm vastag téglalap formára nyújtjuk őket.Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A kakaós csigákhoz szitán át meghintjük
a kakaóporral a kinyújtott tésztát, megszórjuk a porcukorral. Vagy kristálycukorral, én kimondottan szeretem, ha ropog a fogam alatt:) Az olvasztott vajjal itt-ott meglocsoljuk, majd szorosan feltekerjük és ujjnyi széles szeletekre vágjuk.A mandulás csigánál (persze lehet diós, mogyorós, mákos, ...) megszórjuk a mandulával, meghintjük kellő édesre a porcukorral. Majd kanállal a lekvárt hanyagul "szétszórjuk" rajta. Ugyanúgy feltekerjük és felszeleteljük.
Mehetnek a meleg sütőbe, kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Mikor már szép aranybarna a széle, biztos kész!Falatnyi darabkák, pont befér egy kisgyerek szájába....hát még egy felnőttébe!:)A receptért köszönet a Kifőztük online gasztromagazinnak!Jó sütést!Anna