Red Velvet torta doboskrémmel

  • 2013.06.29.
  • 3

A tortát még Apák napjára sütöttem, nagy-nagy szeretettel. Még soha nem készítettem "vörös" színű piskótát, de nagyon mutatós, ajánlom mindenkinek! Maga a krém, már bevált és passzoltak is egybe.Nagyon örült neki a férjem....hát még a fiaim:)))Hozzávalók:A tésztához:250 g liszt, pici só, 300 g cukor, 120 g puha vaj, 2 tojás, 2,5 dl író vagy kefír, 4 tk. folyékony piros ételfesték, 2 tk. ecet, 2 tk. szódabikarbónaA krémhez:100 g 80százalékos étcsokoládé, 200 g vaj, 40 g kakaóvaj, 4 tojás, 180 g porcukor
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.A tésztához a vajat kihabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, jól összedolgozzuk. Hozzáütjük egyenként a tojásokat is.A többi száraz hozzávalót is hozzákeverjük.
Az íróban elkeverjük az ételszínező festéket, a lisztes keverékkel felváltva, hozzáadjuk a vajas krémhez.Végül a szódabikarbónára öntjük az ecetet és amíg pezseg, belekeverjük a tésztába.
A tepsibe sütőpapírt helyezünk, elsimítjuk benne a krémet és 20-25 perc alatt készre sütjük. Elkészítjük a jól bevált dobos krémet.A csokit, a vajat és a kakaóvajat vízgőzben összeolvasztjuk, kihűtjük.A kakaóvaj! A patikában kapható, tégelyes, por hozzávaló. Rá van írva, hogy csak külsőleg, de nem, ő az! Állítólag Dobos Józsefnek is ebben rejlett a titka, ettől lesz krémes a dobos krém.Amíg hűl a csokoládés krém, a tojásokat, a porcukrot szintén gőz fölött, kézi habverővel folyamatosan keverjük, míg el nem éri az 50 fokot. Magyarul, amíg nem csípi meg az ujjunkat, ez kb. 3-4 perc.Ekkor levesszük a gőzről és habverővel hűlésig habosítjuk. Szép nagy, sárga habot kapunk.A habos, cukros tojásba robotgéppel beledolgozzuk a vajat és az olvad csokit.Hűtőben min. 3 órát dermesztjük, de maradhat egy éjszakára is.
Na, akkor a krém kész, a tészta kihűlt.
A tésztát keresztben (!) megfelezzük, ez a formázás miatt kell.Ha olyan szépen sikerült a tészta, ahogy nekem nem, a két felet még elvághatjuk hosszában, így kapunk 4 réteget. Nekem kettő lett.Az alsó rétegre kenjük a krém felét, a felsőre és a burkolásra a másik felét.Mehet a fagyra 1 órára vagy a hűtőbe egy éjszakára. Én színezett K2-vel burkoltam, de vajas krémmel, tejszínhabbal is megállja a helyét.A Red Velvet torta receptjét köszönöm a Tortaimádó blog szerzőjének, a dobos krémet Stahl Judit után követtem el. Köszönet!!!Jó sütést!