Padlizsán ragus spagetti és a "40 napos böjt tudtadte?!"

  • 2015.02.24.
  • 5


Halló Pátria Rádió!
Hamvazószerda ünnepével elkezdődött a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt, azaz a nagyböjt.
A keresztények a nagyböjt bűnbánati időszakában Jézus Krisztus feltámadásának , a húsvétnak a megünneplésére készülnek. A hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.
Azért negyven nap, mert a Szentírásban és az abból kiinduló keresztény hagyományban a negyvenes szám mindig az egyes események jelentőségét emelte ki. Pld. negyven napig tartott a vízözön, negyven évig vándorolt a zsidó nép a pusztában, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai-hegyen és Jónás próféta is negyvennapos böjtöt hirdetett Ninivében.Mivel a böjti szabályok elég szigorúak voltak, miszerint hamvazószerdán és nagypénteken a 18 és 60 körüli hívek csak háromszor étkezhettek és egyszer lakhattak jól. A fiatalabbaktól a hús elhagyását kérte az egyház. A régi korok embere (az, aki még úgymond összhangban élt a természettel), a hét napjaihoz különböző minőségeket, és az ennek megfelelő ételeket párosította.Úgy tartották, hogy a hét napjai a bolygókkal, és az istenségekkel állnak szoros kapcsolatban. Minden gabona a Nap gyermeke, ám mivel a Naprendszer bolygói mind más és más hatással vannak a gabonafélékre, a különböző gabonák eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.Ezért hát hétfőn, a Hold napján rizst ettekkedden, Mars napján árpátszerdán, Merkúr napján kölestcsütörtökön, Jupiter napján rozstpénteken, Vénusz napján zabotszombaton, Szaturnusz napján kukoricátés végül vasárnap, a Nap napján
búzát.Miután a padlizsánban és a spagetti tésztában egy szem hús sincs, kapóra jött ez a recept!
Ráadásul remek rostforrás, karbantartja az emésztő- és keringési rendszert. Nagyon sok vitamint B1, B6, folsavat, C és K vitamint tartalmaz, ezen kívül ásványi anyagokat és antioxidánsokat is megtalálhatunk benne.Kedvezően befolyásolja a vérnyomást. Szerepe lehet egyes szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az agytevékenységre nyugtató hatással bír.Na, most hogy az egekbe emeltem, jöhetne a recept.... Kiválasztottam egy magazinból az aznapi ebéd receptjét, majd rájöttem, hogy semmit nem vettem meg hozzá. Így kénytelen voltam saját kútfőből dolgozni. Pár napja kaptam egy kisebb padlizsánt, kár lett volna veszni hagyni. Így született meg az én mediterrán spagettim:-)Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 1 ek. balzsamecet,
2 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 padlizsán, só, bors, 1-1 ek. oregánó és bazsalikom, 1 doboz cottage cheese, 1 ek. cukor+ spagetti tésztaA padlizsánt kis kockákra felvágjuk, majd pár ek. olíva olajon megpároljuk, megsütjük. Az sem baj ha már kicsit fekete, annál füstösebb ízt kapunk. Ha kész, félretesszük hűlni.A hagymát kis kockákra vágjuk, olívaolajon megpároljuk, majd a fokhagymát is hozzáreszeljük.Ráöntjük a balzsamecetet, majd pár perc alatt el is forraljuk. A hámozott paradicsom konzerveket belezuttyantjuk, só, bors, oregánó, bazsalikommal ízesítjük.Kb. 15 percig rotyogtatjuk, ez alatt elfő a lé és marad az illatos, sűrű paradicsomszósz. Ekkor hozzákeverjük a megsütött padlizsán kockákat is. Letakarjuk.A tésztát olajos, sós vízben kifőzzük.A tálalásnál a tésztára szedjük a padlizsános ragut, megszórjuk gazdagon cottage cheese-zel. Ennyi a könnyű, böjtös ebéd vagy vacsora. Akár egy pohár száraz fehér borral meg is koronázhatjuk:-)Jó főzést!Anna
-szöveg és fotó: internet, Bake Ann-