Kakaós fonott kalács és a "Panettone tudtadte?!"

  • 2015.12.23.
  • 3

Fotó: Bake! AnnHalló Pátria Rádió!Már csak egyet kell alduni és jön a Jézuska! Én nagyon várom. Igaz, kicsit erőltetni kell a karácsonyi hangulatot, de talán elég egy kellemes zene, illatok, gyertya és a fa. A fa, ami az ünnep főszereplője. Idén lesz először mű fánk. Kicsit ódzkodtam tőle, de annyira szépek vannak a boltokban és hát valljuk be, olyan kényelmes megoldásnak tűnik....aztán majd meglátjuk, bejön e. Még az illatot is beszereztem, kis illatrúd formájában:)De persze egy kalács illatát nem lehet pótolni, holmi gyertyával, illatosítóval, stb... Mindig csak a karácsonyi klasszikus süteményekről, halászléről, káposztáról, pulykáról, stb... beszélünk. Úgy éreztem, méltatlanul el van hanyagolva a kalács téma, pedig karácsony reggel mi másra vágynánk, mint a finom, foszlós, langyos tészrára. Pedig nem is olyan messze tőlünk, Olaszországban
nem múlhat el a karácsony panettone nélkül. Ez az ő bejglijük.Reggelire, a karácsonyi ebéd - és vacsora végén mindig ott kell, hogy legyen. És ami még inkább szimpatikus, hogy, bár istenien főznek és sütnek az olasz nők, ezt speciel készen veszik a boltban, akárcsak a sajtot, bort, sonkát....miért fárasztanák magukat még ezzel is a nagy hajrában, ha másra is lehet fordítani azt az értékes időt. Ha valaki mégis alkot otthon egy panettonét, az a legnagyobb dícséret, hogy "olyan finom, mintha cukrászdában készült volna!"A süteménynek jellegzetes magas hengerformája van, kicsit a mi kuglófunkra hasonlít...mondom, kicsit...Szép, díszes, trendi dobozban árusítják, tésztája levegős, könnyű, sok benne a mazsola, cukrozott gyümölcs, narancshéj, az egész megszórva vaníliás cukorral.Függőlegesen, szép nagy szeleteket vágnak belőle, ami viszont nagyon gyorsan el is fogy...Na de mit nekem panettone, ha itt ez a kakaós, fonott kalács, ami visz mindent, mint a makk hetes.Egy pohár meleg kakaóval, habos kávéval
reggeli kezdésnek..... ennél rosszabb dolog sose történjen velünk!Hóesés, forró csoki és meleg kalács. Kész! Nekem ez a tél...ez lenne, ha minden, mármint a hó is opcióként szóba jöhetne... Addig is marad a másik két összetevő, ami szintén nem semmi. Hátmég ez a kalács!Tavaly előtt karácsonyra kaptam meg a Nők Lapja Konyha 100 Legjobb süteménye c. könyvet, melyben Papp Emese fantasztikus receptjei vannak. Kötelező darab!A recept 2 rúdhoz:Hozzávalók: 600 g liszt (+a deszka lisztezéséhez), 3 tojássárgája, a fehérje a kenéshez, 4 dl tej, 50 g élesztő, 60 g cukor, 2 ek. olajA töltelékez: 250 g puha vaj, 200 g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 púpos ek. hollandi kakaóAz élesztőt 1 dl tejben egy-egy evőkanál cukorral és liszttel elkeverve felfuttatjuk. Az átszitált lisztet összekeverjük a maradék cukorral, tejjel, a tojássárgájával, és az olajjal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és robotgéppel vagy kézzel addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától.Lisztezett deszkára borítjuk, 6 egyforma nagyságú cipót készítünk belőle, és konyharuhával letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük őket. Közben robotgéppel összekeverjük a töltelék hozzávalóit.A cipókat egyenként kb. 30x25 cm-es téglalappá nyújtjuk, lisztezzük, nehogy leragadjon. Mindegyiket
megkenjük a kakaós krémmel. A megkent lapokból hosszú hengert formázunk, majd hármat-hármat a megszokott módon összefonunk. A kalácsok két végét az ujjunkkal összenyomjuk, hogy ne válljon szét.Közepes nagyságú tepsibe tesszük és újabb 40 percig kelesztjük, letakarva. Utána megkenjük a tojásfehérjével és 170 fokos sütőben, 35-40 percig sütjük. Tűpróba!Igazi foszlós kalács, szinte folyik ki belőle a selymes kakaókrém.......Boldog Karácsonyt!Jó sütést!Annafotó: - internet-