Vargabéles és a "béles-tudtadte?!"

  • 2015.11.17.
  • 9

Halló Pátria Rádió!
A szívem rögtön ehhez a recepthez húzott, mikor a mai adáson gondolkodtam, és mikor
kedvenc Pátria rádiós műsorvezetőm, Krisztina is ezt választotta, nem is volt kérdés. Na jó, de mit fogok én írni egy "sima" vargabélesről???És jött a kutatómunka, a receptírás legjobb része:)Én magam is meglepődtem, mibe nyúltunk, komoly kis legendát rejt ez a méltatlanul leginkább "menza kajának" titulált édesség, desszert, egytálétel.Ami tagadhatatlan, hogy a vargabéles Erdélyből, Kolozsvárról származik, egyenesen a Darvasék vendéglőjéből. Vagy mégsem? Inkább egy Varga nevezetű kolozsvári vendéglős volt a névadó keresztapja? Csupa rejtély...A bélesek-vagyis az ezzel-azzal töltöttek- között, ez a bizonyos Varga vezetéknevű, túrós krémmel készül, hol vajas-omlós tésztarétegek között bújik meg, hol két vékony réteslap ad számára keretet.Ennek a tésztának a naaaagy titkát és elkészítésének csínját-bínját annyira értette a fent említett Darvas család, hogy még a háború alatt is az ő vargabélesüket vitték taxival a kolozsvári reptérre, és reptették Pestre, hogy a Gundelbe érkező vendégeknek fel tudják szolgálni.Ehhez a desszerthez, is, Darvasné maga válogatta az alapanyagokat. Ennek köszönhető, hogy amikor egyszer nem kapott kellő mennyiségű túrót, akkor a konyhán fellelhető savanyú tejből, frissen, maga által készített túróval egészítette ki. Ettől pikánsabbá vált a töltelék íze
és még egyedibb, közkedveltebb lett ez a béles.Ennyi a történet, de milyen is a jó vargabéles?Langyosan a legfinomabb, azt leszögezhetjük, gyümölcsöntettel a tetején. Ha nagyon- nagyon jót akarunk, akkor a gyúrt tésztát szalagokra vágjuk, sós vízben kifőzzük és forró vajban átforgatjuk. Mindenképp zsíros túrót használjunk, mert sajnos a leggyakrabban abban van az íz, nem enged annyi folyadékot. Hogy omlós tésztával e az igazi, ahogy a híres Ínyesmester állítja, vagy bízzunk Horváth Ilonában, aki a rétestésztára esküszik?!
Mindkettőt ki kell próbálni, hisz a puding...illetve vargabéles próbája az evés!Vargabéles - recept:Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 500 g túró, 130g cérnametélt, 4 tojás, 150 g cukor, 1 cs.vaníliás cukor, 50 g vaj, 2 dl tejföl, vaníliakivonat
A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük és lecsepegtetjük. Egy löttyintés étolajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze. A tojásokat szétválasztjuk. A túrót kikeverjük 100 g cukorral, a vaníliás cukorral, vaníliakivonattal és a négy tojássárgával. Ehhez jön még a tejföl, ezután beledolgozzuk a tésztát is. A fehérjéből a maradék 50 g cukorral kemény habot verünk, és óvatosan a túrós masszához keverjük. Az üvegtál alját vékonyan kikenem vajjal, majd kibélelem a réteslap felével úgy, hogy a kilógó széleket vissza tudjuk majd hajtani. Megkenem az olvasztott vaj egyharmadával, beleöntöm a túrós-tésztát, és ráhajtom a széléről a lapokat. A tetejét még befedem a maradék réteslappal, majd ezt is meglocsolom a vajjal.Meleg, 150 fokon sütőben kb. 50 percig sütöm. Felvágás előtt mindenképp pihentessük legalább fél órát!A végén a retro feeling kedvéért szörppel locsoltam meg, de finom bármilyen gyümölcsös vagy csoki öntettel is:-)Mivel biztosra akartam menni, a recept Bereznay Tamás: Mai magyar konyha szakácskönyvéből van. Köszönet érte!Jó étvágyat!Anna- szöveg: internet-