Grúz diókrémes sült hagyma

  • 2018.04.03.
  • 3

A dió az egyik leggyakoribb hozzávalója a grúz recepteknek, készítenek vele cékla- és spenót krémet, a pkhalit, főznek vele csirkeételeket vagy töltenek meg a savanykás, fűszeres, diókrémmel mindenféle zöldségeket, például padlizsánt vagy paprikát. Amíg nem érkezik meg a tavasz és az igazi tavaszi zöldségek, addig is remek köret vagy előétel ez a diókrémes sült hagyma, nálunk például a húsvéti vacsorába is nagyon jól beleillett. Minimális munkát igényel, vega, glutén- és laktózmentes!
Hozzávalók:
4 nagy fej lilahagyma
3 ek olívaolaj
só, bors
Diókrémhez:
10 dkg dió
1 gerezd fokhagyma
2 ek vörösborecet
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
só, bors
kb. 3-5 ek víz
fél tk chili
fél csomag petrezselyem leveleire tépve
A hagymáknak levágjuk a tetejét és az alját, megpucoljuk, majd keresztbe három vastag, 1,5-2 centis szeletre szeljük őket. Alufóliázott tepsibe tesszük a karikákat, megöntözzük olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Ezalatt egy turmixgépbe tesszük a diót, fokhagymát, ecetet és a fűszereket majd turmixolás közben folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, hogy egységes állagú krémet kapjunk. Tálaláskor a hagyma szeletekre kanalazzuk a diókrémet, megszórjuk chilivel és a petrezselyemlevelekkel. 




Címkék

Dió Grúz