Lencse és sült zeller - hello tél!

  • 2018.01.31.
  • 5

 
Télen olyan nehéz változatosan és tápanyagdúsan enni, nincsen hatalmas zöldség kínálat és ami van, az is inkább üvegházas íztelen vacak. Hiába álmodozik az ember ilyenkor egy jó padlizsánkrémről, paradicsomos sült tökről, piros eperről vagy roppanós spárgáról ilyenkor teljesen felesleges megvenni a szupermarketekbe kerülő üvegházas zöldséget, gyümölcsöt, mert nem csak íztelen és tápanyaghiányos, hanem a környzetünket is feleslegesen terheljük vele.
Az elmúlt években a gasztronómiai világban egyértelműen teret hóditott magának a lokális és szezonális étkezés mozgalma, otthoni szakácsok mellett csúcséttermek mesterszakácsai is egyaránt igyekeznek figyelni rá, hogy helyi termelőktől vásárolják az alapanyagaikat. 
Itthon a Felelős Gasztorhős civilszervezet minden hónapban szuper infografikákkal segíti a szezonális étkezést népszerűsíteni, érdemes őket követni!
 (Forrás: Felelős Gasztrohős)
Megéri tehát figyelni rá, hogy amennyire lehet, válasszunk szezonális alapanyagokat, kerüljenek előtérbe a gyökrézöldségek (paszternák, cékla, édesburgonya), a tökfélék és a káposztafélék!
Mivel azért januárra néha már én is rá tudok unni a sütőtök és krumpli ételekre, igyekszem az elhanyagoltabb zöldségek felé is egyre jobban nyitni. Ezért a következő hónapokban olyan téli recepteket fogok posztolni, amik változatossabbá és tápanyagdúsabbá teszik a maradék szürke hónapjainkat!
A sorozat korábbi receptjei:
Alma, mogyoró, káposzta saláta
Paszternák receptek
Az alábbi salátában a gránátalma ugyan most abszolút szezonális, de nyilván nem helyi alapanyag, ha mást használnál helyette, akkor aszalt áfonyával tudod helyettesíteni. A zeller, mint minden gyökérzöldség pedig egészen csodálatos a sütőben sütve, zellert nem szeretők és imádni szokták!
Lencsés sült zeller saláta
 
Hozzávalók:
1 fej zellergumó
200gr lencse
80gr török mogyoró
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál gránátalmaszirup vagy 3 evőkanál balzsamecet 
1 csokor petrezselyem
só, bors
A zellert meghámozzuk, hsaábokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, olajjal meglocsoljuk és a sütőben 200fokon aranybarnára sütjük (kb. 20-25perc). Eközben az előző éjszaka beáztaott elncsét feltesszük főzni és szintén 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ha megsült a zeller, kivesszük a sütőből, lejjebb csavarjuk a hőmérsékletet 140 fokra és 12-15 perc alatt megpirítjuk a mogyorót (ezt a lépést semmiképpen nem érdemes kihagyni, összehasonlíthatatlanul más így a mogyoró íze!). Ezután egy tálban összekeverjük a langyos lencsét, zellert, mogyorót, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és gránátalmasziruppal, majd megszórjuk felparított petrezselyemmel.