Fahéjas karfiolkrémleves

  • 2017.10.18.
  • 1

A fahéj kedvelt közel-keleti fűszer, pedig a Távol-Keletről honos. Hazánkba a középkorban érkezett és vált gyorsan a nemesi konyha népszerű fűszereinek egyikévé. Ahogyan a régi magyar konyhában úgy más országokban is a fahéj nem csupán az édességek fűszerezésére szolgál, sokféle zöldséghez és húsételhez is remekül passzol - a főtt karfiol semleges ízét pedig különösen jól kiegészíti.
 Hozzávalók
1 nagy karfiol rózsákra bontva
3 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál piros paprika
1/2 teáskanál cayenne bors
1 közepes vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 liter zöldségleves alaplé
100 ml tejszín
 [1] A karfiol rózsákat elfelezzük és mindegyik félbevágott darabból a vágott felénél levágunk egy-egy szeletkét, hogy a rózsákból egy-egy vékony metszetet kapjunk. A rózsából maradt levágott részt egy külön tálba helyezzük. [2] A fűszerek felét összekeverjük a két evőkanál olajjal és egy tálban összekeverjük a karfiol szeletekkel, hogy a fűszeres olaj bevonja a szeleteket. [3] Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, belehelyezzük a karfiol szeleteket és az előmelegeített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük addig, amíg a karfiolok kissé megpirulnak. [4] Eközben a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk és a vajon egy lábosban megdinszteljük. Rádobjuk a maradék karfiol aprólékot és felöntjük az alaplével, majd 20-25 perc alatt puhára főzzük. [5] A fűszerek másik felét és a tejszínt a leveshez adjuk, majd összeturmixoljuk. [6] Tálaláskor a karfiol szeleteket a forró leves tetejére helyezzük.
 

Fotó: Erdőháti Áron
A recept eredetileg a Zé Magazinban jelent meg.