A hely, amit Bécsben ki kell próbálni: Konstantin Filippou

  • 2017.03.19.
  • 5

Ismeritek azt az érzést, hogy egy falat étel annyira mesés, hogy örömötökben a plafonon vagytok  tőle?
Pár napja Bécsben jártunk és kipróbáltuk a Restaurant Konstantin Filippou-t. A lenyűgőző étterem konyháját a névadó Konstantin Filippou viszi, aki félig osztrák, félig görög származásúként egyszerre képviseli a mediterrán és az osztrák konyha jellegzetességeit. Többször jártam már úgy, hogy a hazai fine dining éttermek egyáltalán nem nyűgöztek le, viszont Filippou étterme és annak ebéd menüje még az "egyszer az évben megfizethető" és közben az "eldobod az agyadat tőle" kategóriájába is esik, ami azért elég jó kombináció! Nem is véletlen kapott egy Michelin csillagot és választotta őt a Gault Millau 2016-ban az év szakácsának! 

(Kép forrás: Restaurant Konstantin Filippou)
A három fogásos "business lunch" mellé két előétel és plusz egy desszert jár, így lényegében hat fogást lehet a mesterszakácstól megkóstolni. Az volt a benyomásunk, hogy a mediterrán fogássokkal kreatívabban és bátrabban bánik Filippou, az első három fogás nem csak levett minket a lábunkról, hanem a plafonig repített! Különösen a kagyló lestyánnal, dzsíz! Az alábbi hat fogásért és egy üveg vízért fejenként 45 eurót fizettünk és kis röppenő balerina lépésekben távoztunk a helyről. 
1. Kacsamáj mousse céklával és áfonyával
A kacsamáj szuper krémes volt, a cékla és az áfonya remekül passzolt. Az áfonyát valamiképpen ropogóssá és üregessé varázsolták, csodás kontrasztja volt a májnak.

2. Kagyló lestyán szósszal
Megkósoltuk és bummm a tengerparton találtuk magunkat. Nem viccelek, én ennyire tenger ízű kagylót még életemben nem ettem, pedig egy fél évet Belgiumban éltem. És ki gondolta volna, hogy a lestány ilyen izgalmas hozzávaló lehet?!

3. Polip carpaccio édesköménnyel
A polip annyira puha és egyáltalán nem rágós volt, mintha sajtot ennénk.. Vegyes zölségek és narancs dobták fel.

4. Malfatti (Spenótos gombóc)
Itt hozta be Filippou az osztrák/észak-olasz ízvilágot, a spenótos gombóc sajthabbal igazi comfort food volt, meleg, sajtos, otthonos fogás. Nem a szokatlan párosítások terepe, hanem az ismert ízek tökéletes kivitelezése.
 
5. Marhapofa áfonyával
Szintén igazi ismerős, otthonos ízek, omlós marha, csodás pörkölt szósz, sült zeller, áfonya és enyhe törökmogyoró íz a háttérben. 

6. Bonbon válogatás
Nem is érdemes külön desszertet rendelni, mert elköszönő falatokként hoznak egy bonbon válogatást, hogy a csodásan megkomponált ebédmenüt végül szépen lekerekítsék.

Ha legközelebb Bécsben jártok egy hétköznapi napon, tényleg érdemes meglátogatni és tisztelettel adózni Konstantin Filippou zsenialitásának.
 
Kövess minket a Facebookon is!