Hasselback édesburgonya koriander szósszal

  • 2017.02.22.
  • 9

Három éve írtam már a Hasselback burgonyáról, amikor a krumpli 2-3 mm-ként bevagdossák, majd a sütőben addig sütik, amíg a krumpli harmonikaszerűen szétnyílik és kívül ropogós, belül pedig omlós lesz. Chil&Vanilia szerint az 1700-as években készítették először, viszont a svéd Wikipédia tanúsága szerint 1953 "találta fel" egy Lars Elisson nevű svéd szakács. Egy biztos: az étel a nevét a stockholmi Hasselbacken étteremről kapta, ahol a hernyószerű krumpli ötlete megszületett. Az eredeti recept szerint sima burgonyával készítették, amit vajjal és kenyérmorzsával szórtak meg. 
Ebben a receptben édesburgonyát használtam, amihez a zhoug, vagyis a csípős-savanyú koriander szósz remekül passzol!

Hozzávalók:
1 kisebb édesburgonya
2 ek olívaolaj
1 tk rozmaring
só, bors
2 ek tejföl
Zhoug (csípős koriander-szósz):
1 csokor koriander
3-4 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
fél tk chili

Az édesburgonya beirdalásákor fontos, hogy ne vágjuk át teljesen a krumplit, hanem az alsó része egyben maradjon, összetartva a krumplit. Szuper trükk két evőpálcikát a burgonya fölé és alá rakni, így amikor átvágjuk egy nagy késsel, a kés éle csak a pálcikákig tud hatolni, és így nem vágjuk át teljesen a krumplit. 

Az olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a rozmaringgal. 200 fokos előmelegített sütőben egy órát sütjük. Eközben a zhoug-hoz a hozzávalókat összeturmixoljuk. A megsült burgonyára kanalazzuk a koriander szószt és a tejfölt is, melegen tálaljuk.